latinica  ћирилица
24/07/2024 |  17:16 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Вишковић: Неусвајање Нацрта реформске агенде показује сву нефункционалност у ФБиХ

Неусвајање Нацрта реформске агенде на који је Република Српска дала сагласност, а која је требала да буде упућена у Брисел, Европску комисију након које је требала отпочети уплата прве транше од 70 милиона намијењених БиХ је још један у низу доказа да је Република Српска опредијељења за ЕУ пут, рекао је премијер Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Наводи да су све изјаве које су долазиле од нелегалног високог представника Кристијана Шмита и Амбасаде САД како Српска блокира ЕУ интеграције, како је Српска против инвестиција из ЕУ, како блокира новац намијењен грађанима у БиХ нетачне, малициозне и против Републике Српске.

- Четири кантона у којима је већина окупљена око СДА блокирали су и нису подржали Реформску агенду и тиме онемогућили прву траншу од 70 милиона евра намијењених БиХ показује сву нефункционалност у ФБиХ и раскринкавају све те лажи и које по ко зна који пут демаскирају односе у БиХ - рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Према његовим ријечима, упорним лагањем, етикетирањем Републике Српске да наноси штету БиХ, институцијама и грађанима и ово је показатељ како су те изјаве биле нетачне и против Републике Српске, а Република Српска је показала да је опредијељена за европски пут и Српска је као и до сада дала пуни допринос и активно учествује у ЕУ процесима.

- Захваљујем се свим нашим представницима који су учествовали у овом процесу, као и представницима Европске комисије - наводи Вишковић.

Истиче да се у БиХ могу проводити потребне активности у процесу ЕУ интеграција и на ЕУ путу уважавајући постојеће уставно уређење и механизам координације.

- Захваљујем се и представницима из Европске комисије који су заједно у сарадњи са представницима Републике Српске радили на усаглашавање предложених мјера. Још једном истичем да је овај пут приликом неусвајања нацрта Реформске агенде доказано и показано да Република Српска и њене институције нису реметилачки фактор у БиХ како се жели упорно представити од стране оних који су против Републике Српске и њених институција, већ да је Република Српска спремна, способна и лидер у процесу ЕУ интеграција у БиХ -  закључио је Вишковић.