latinica  ћирилица
23/07/2024 |  11:12 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

У Архиву Српске отворена изложба докумената који су претходили Првом свјетском рату (ВИДЕО)

У Архиву Републике Српске у Бањалуци данас је отворена изложба три документа који су претходили Првом свјетском рату, а чиме се обиљежава 110. године од почетка Великог рата.
Изложба у Архиву Српске -
Изложба у Архиву Српске

Изложбу је отворила министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић која је истакла да је у сарадњи са Државним архивом Србије ова изложба уприличена и у Требињу, Фочи, Зворнику и Добоју.

- Тако ће грађани имати могућност да виде документа која су у веома кратком интервалу упућена Краљевини Србији од Аустроугарске - рекла је Стојичићева новинарима.

Она је додала да је веома битно да је Унеско препознао вриједност упућеног Телеграма објаве рата, који је укључен у регистар "Памћење свијета" и као такав је добио још већу вриједност.

- Архив Републике Српске се потрудио да увећа документа како би се могао прочитати садржај тих докумената. Тадашњи француски језик, језик дипломатије био је језик на којем су упућени документи, а урађен је превод за наше грађане - рекла је Стојичићева.

Она је истакла да је ова изложба још један вид културне сарадње Републике Српске и Србије, што и јесте циљ да се након одржавања Свесрпског сабора јача сарадња на пољу културе.

- Изложба је добра прилика да и два ресорна министарства Републике Српске и Србије као носиоци активности допринесу да се ова изложба и реализује - каже Стојичићева.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је новинарима да ће ова важна историјска документа бити доступна јавности у пет градова Републике Српске и двадесетак градова Србије до недјеље, 28. јула.

- Истовремено је отворена изложба у пет градова Српске и двадесетак градова Србије. Укључили су се скоро сви значајнији регионални историјски архиви - рекао је Стојнић.

Он је рекао да су јавности представљени посљедњи дани Јулске кризе кроз документа од ултиматума 23. јула, преко концепта одговора Владе Краљевине Србије 25. јула, до телеграма примљеног 28. јула 1914. године, којим је и званично почео Први свјетски рат, чиме је човјечанство гурнуто у сукоб глобалних и до тада невиђених размјера.

Ријеч је документима - Аустроугарски ултиматум Србије, концепт одговора Владе Краљевине Србије на ултиматум и телеграм објаве рата, који се налази у Унесковом регистру "Памћење свијета".

Оригинални документи чувају се у Државном архиву Србије у Београду, гдје су изложени у исто вријеме када и копије у Архиву Републике Српске.

Отварању изложбе присуствовао је и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, као и представници академске заједнице.