latinica  ћирилица
22/07/2024 |  21:32 | Аутор: СРНА

Награда "Шушњар" - Жељки Аврић за збирку пјесама "Изван, изнутра"

Књижевна награда "Шушњар" у 2024. години додијељена је Жељки Аврић за збирку пјесама "Изван, изнутра", саопштио је Организациони одбор Књижевних сусрета "Шушњар 2024".
Књижевни сусрети "Шушњар"-архив - Фото: СРНА
Књижевни сусрети "Шушњар"-архивФото: СРНА

Ова награда додјељује се афирмисаном писцу свих књижевних родова и врста, који ствара у духу српске књижевне традиције и језика, његује културно насљеђе и српску духовност, подстиче племенита и патриотска осјећања, узимајући у обзир његово цјелокупно књижевно дјело, а одлуку о овогодишњем добитнику донио је стручни жири у саставу Мирко Вуковић - предсједник, те чланови Зоран Костић и Живојин Ракочевић.

Ауторка се одликује изузетном чистотом језика и креативним кориштењем архаизама, што њене стихове чини изразито експресивним и мисаоним, саопштено је из Издавачке куће "4СЕ" из Београда, издавача награђене књиге.

- Пјесме у овој збирци, комбинацијом унутрашњих и спољних визура, отварају глобалне и космичке хоризонте, док истовремено обрађују локалне теме попут рата, мира, мржње и љубави. Ова збирка поезије спаја традицију и савременост, и својом ангажованошћу позива на одговорност и акцију - истиче се у саопштењу.

Жељка Аврић рођена је 1964. године у Бањалуци, а живи и ради у Сремској Митровици. Пише поезију, књижевне есеје и приказе. Прилоге објављује у часописима за књижевност, културу и умјетност.

До сада је објавила 11 збирки поезије. Пјесме су јој превођене на руски и бугарски језик. Више пута је награђивана за пјесме и циклусе пјесама. Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења књижевника Републике Српске.

Награда ће добитници бити уручена на књижевној вечери "Шушњар 2024", која се традиционално одржава сваког 1. августа у Оштрој Луци.