latinica  ћирилица
22/07/2024 |  08:00 ⇒ 08:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Аница Добра: Највећа инспирација ми је Мира Бањац

Глумица Аница Добра изјавила је да је имала срећу да ради са колегама Миленом Дравић, Батом Живојиновићем, Бором Тодоровићем и Драганом Николићем, а да јој је највећа инспрација од малих ногу била Мира Бањац.
Аница Добра - Фото: ТАНЈУГ
Аница ДобраФото: ТАНЈУГ

- Са Бањац сам снимила први филм "Живот радника". Она ми је тад пружила руку, срце и то ради и данас. Када сам радила представу "Корешподенција" тражила сам њен благослов - рекла је Добра гостујући на Фестивалу европског филма Палић.

На отварању фестивал у суботу Доброј је уручена награда "Александар Лифка" за допринос европској кинематографији, а се у фестивалском разговору тим поводом са модератором Иваном Аранђеловићем присјетила да је касно схватила да жели да се бави глумом.

Добра је признала да не вјерује у случајности и да су јој знакови поред пута давали смисао, односно да је имала срећу да живи крајем осамдесетих "у вријеме када је све функционисало мало другачије".

- У данашње вријеме не вјерујем да бих икад дошла до свог првог посла. Када сам уписивала Факултет драмских умјетности, била је ријеткост да пронађу младог глумца који зна и да пјева - рекла је Добра.

Према њеним ријечима, данас је ситуација другачија, млади "говоре пет језика, јашу коње, кувају кафу и исто вријеме и говоре Шекспира", што је "невјероватни мултитаскинг".

- Искрено, ја сам на ФДУ упала кроз иглене уши, а поред мог имена није писало ни да сам добра ни лоша, већ ирационална. И зато сам прошла. Многи велики глумци тада нису били примљени, а ја сам прошла. Можда је био избор текста у питању? - навела је глумица.

Добра је играла у бројним домаћим филмовима попут "Како је пропао рокенрол“, "Црни бомбардер“, "Ивкова слава" и "Клопка", упоредо градећи каријеру и у њемачким филмовима.

Напоменувши да "воли свој посао" и да је захвална на ангажману који има последњих година, Добра је додала да се стално трудила да има континуитет и у позоришту, што помаже да се премости вријеме када не снима, да буде активна и да ради оно што воли.