latinica  ћирилица
21/07/2024 |  10:24 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Злато за хор "Бањалучанке" на такмичењу у Риму

Женски камерни хор "Бањалучанке" из Бањалуке освојио је златну медаљу у категорији традиционалне музике на реномираном 13. Интернационалном хорском такмичењу "Музика етерна Рома" /Musica eterna Romа/ у Италији.
Женски камерни хор "Бањалучанке", архив - Фото: СРНА
Женски камерни хор "Бањалучанке", архивФото: СРНА

Хор "Бањалучанке" наступио је као једини представник Републике Српске и БиХ на овом лиценцираном међународном такмичењу, које је у укупном фестивалском и такмичарском програму окупило хорове из Италије, Малезије, Кине, Бугарске, Белгије и Пољске.

Диригент Женског камерног хора "Бањалучанке" Младен Матовић рекао да је поносан јер су на још једном значајном такмичењу задржали континуитет квалитетних такмичарских наступа на интернационалној хорској сцени.

- Како смо и најављивали пред одлазак, први и основни циљ учешћа на такмичењу у Италији представљао је тестирање наших тренутних извођачких могућности и припрему пред наредну, веома захтјевну такмичарску сезону - изјавио је Матовић Срни.

Он је додао да је посебно поносан на нове чланове којима је ово било прво учешће на неком међународном такмичењу.

- Они су нам на најљепши могући начин показали да хор "Бањалучанке" не треба да брине за своју будућност - рекао је Матовић.

Он је додао да су се на такмичењу представили одабраним композицијама савремених аутора домаће хорске литературе, а као солисти наступили су Неђица Мијајловић и Јелена Вулин.

Матовић је напоменуо да осим припреме два цјеловечерња гала концерта, који треба да се одрже половином децембра у Банском двору у Бањалуци, хор "Бањалучанке" у наредном периоду очекује учешће на такмичењу у Лисабону, те учешће на Европском хорском првенству у Данској.

Учешће хора "Бањалучанке" на такмичењу у Риму, које је почело 17. јула, реализовано је захваљујући подршци кабинета предсједника Републике Српске и града Бањалука.

Ансамбле је оцјењивао интернационални стручни жири, сачињен од угледних свјетских експерата за хорску музику, док је умјетнички директор овогодишњег такмичења био истакнути италијански композитор и диригент Микеле Јосија.

Осим учешћа у категорији традиционалне музике, Женски камерни хор "Бањалучанке" имао је и веома запажен наступ на завршном концерту најбољих хорова такмичења, на којем се представио са захтјевним а капела програмом.