latinica  ћирилица
20/07/2024 |  22:05 | Аутор: СРНА

У Требињу 67. Фестивал фестивала

Омажом прерано преминулом црногорском редитељу и драматургу Горану Булајићу, у Културном центру Требиње вечерас је почео 67. Фестивал фестивала, смотра најбољих остварења аматерске продукције региона.
Фестивал фестивала у Требињу - Фото: СРНА
Фестивал фестивала у ТребињуФото: СРНА

О угледном ствараоцу, једном од обновитеља манифестације и члану Умјетничког савјета Фестивала фестивала, са много пијетета и емотивно говорили су члан Умјетничког савјета Фестивала Слободан Радовић, глумац Добрило /Бобан/ Чворовић и редитељ Драган Копривица.

Вечерас је уприличена и пројекција филма "Сјећање на Горана", у продукцији Никшићког позоришта.

Копривица јерекао да је Горан Булајић оставио велики људски и стваралачки траг у Црној Гори, те да је поштован и увијек радо дочекиван као стрпљиви зналац који је несебично преносио своје искуство из позоришне и филмске праксе.

У позоришној сали Културног центра монодраму "Бизмисмен", коју је, по тексту Миодрага Караџића, прије 30 година режирао Булајић, извео је глумац Војо Кривокапић.

Горан Булајић рођен је 1957. године у Никшићу. Током дуге каријере режирао је више десетина позоришних комада широм Црне Горе, Србије, БиХ и Сјеверне Македоније, као и бројне телевизијске драме.

Радио је као руководилац Драмског студија у Никшићу, био одговорни уредник Умјетничког прогама Телевизије Црне Горе, директор Дјечијег позоришта у Подгорици, предсједник Управног одбора Радио-телевизије Црне Горе.

Булајић је био предавач на Филозофском факултету, директор Которског фестивала позоришта за дјецу, умјетнички директор Међународног фестивала глумца у Никшићу.

Од 1999. био је професионално ангажован као драматург у Црногорском народном позоришту, а на прослави 70 година, добио је статус доживотног члана те театарске куће.

Фестивал фестивала сутра ће, од 20.30 часова свечано отворити градоначелник Требиња и предсједник Умјетничког савјета манифестације Мирко Ћурић, након чега ће бити изведена прва такмичарска представа, мјузикл "Аладин" Драмског студија Училишта Загребачког казалишта младих, у драматизацији и режији Кристине Јакшић Балаж.

До суботе, 27. јула, на сцени Културног центра Требиње биће изведено још шест такмичарских представа ансамбала из Тетова "Дјечак у пругастој пиџами", Пљеваља "Боинг-Боинг", Требиња "Оркестар Титаник", Кисача "Сметови", Београда "Лет изнад кукавичјег гнезда" и Зворника "Јааао, Миленко!".

Све представе почињу у 20.30 часова, а улаз је слободан.