latinica  ћирилица
20/07/2024 |  14:53 | Аутор: СРНА

Награда "Павле Вуисић" постхумно Жарку Лаушевићу

Награда "Павле Вуисић" за изузетан допринос умјетности глуме у филму биће додијељена постхумно и Жарку Лаушевићу на отварању овогодишњих филмских сусрета у Нишу.
Жарко Лаушевић (Фото:Танјуг/ Д. Кујунџић) -
Жарко Лаушевић (Фото:Танјуг/ Д. Кујунџић)

Из Удружење филмских глумаца Србије раније је саопштено да је Светозар Цветковић овогодишњи добитник награде за животно дјело "Павле Вуисић", а организатори фестивала су потврдили да ће бити додијељена постхумно и Лаушевићу.

Жарко Лаушевић је био један од миљеника нишке публике, а на филмским сусретима је освојио два Гран прија и награду "Цар Константин". Легендарни глумац преминуо је крајем прошле године.

Овогодишњи 59. Фестивал глумачких остварења играног филма биће одржан од 24. до 30. августа, а у такмичарском програму учествоваће 12 остварења.

Програм ће отворити драма "За данас толико" у режији Марка Ђорђевића у којој главне улоге тумаче Филип Ђурић, Ивана Вуковић, Никола Ракочевић и Горан Богдан, као и "Недјеља", биографски филм о Џеју Рамадановском.

Другог дана фестивала на програму ће бити Филм Драгана Бјелогрлића "Чувари формуле", као и "Посљедњи стријелац" редитеља Дарка Николића у којем глуме Ненад Јездић и Милош Тимотијевић.

Српска премијера филма "Мегдан: између воде и ватре", у којој улоге тумаче Виктор Савић, Енис Бешлагић, Војин Ћетковић, Нина Сеничар, Александар Радојичић, заказана је за 26. август, када ће бити и нишка премијера остварења "78 дана".

"Хероји Халијарда" у режији Радоша Бајића на програму су 27. августа, након чега ће бити приказана породична комедија Косте Ђорђевића "Сунце мамино".

Пете фестивалске вечери на програму ће бити остварења "Руски конзул" и "Живи и здрави", док ће посљедње вечери бити приказани филмови "Јорговани" и "Радничка класа иде у пакао".

Посљедње фестивалске вечери биће додијељене награде и одржана пројекција гостујућих филмова, преносе Јужне вести.