latinica  ћирилица
20/07/2024 |  16:37 | Аутор: СРНА

Кошарац: Регионална сарадња полицијских тијела значајна за безбједност свих грађана

Регионална сарадња полицијских тијела је од изузетног значаја за безбједност свих грађана и у Савјету министара неће проћи било каква иницијатива о забрани сарадње или покушаји да заједнички ниво буде надређен МУП-у Републике Српске, изјавио је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је истакао да апсолутно поздравља и подржава сарадњу МУП-а Републике Српске и МУП-а Србије, као и распоређивање полицијских службеника Србије у градовима широм Српске током туристичке сезоне.

- Грађани Српске изузетно цијене ови сарадњу и са добродошлицом ће дочекати полицијске службенике из Србије. Радују нас и охрабрују конкретни акти реализације Декларације усвојене на Свесрпском сабору. А шта о томе мисли дио политичких структура из Федерације БиХ, заиста нас не занима - нагласио је Кошарац за Срну.

Према његовим ријечима, чињеница је да било какав облик сарадње Српске и Србије у дијелу Федерације БиХ /ФБиХ/ производи политичку шизофренију и да они то користе као политичку тему како би заузели стартне позиције за предизборну кампању у ФБиХ.

- Зато им се привиђају великосрпске идеологије, великосрпски пројекти и слично. Од једног полицајца они виде читав батаљон. У таквим политичким шизофренијама нема простора за реалност. А реалност је да МУП Српске штити све грађане без обзира на националну припадност, што ће радити и у будућности, заједно са колегама из Србије - истакао је Кошарац.

Он је указао да је реалност да у МУП-у Српске раде и Срби и Хрвати и Бошњаци, те да сви они имају један циљ, да заштите грађане и њихову имовину.

- Мир, стабилност и безбједност грађана су императив Српске и свих њених институција. Политичке заблуде структура из ФБиХ о томе да неко са нивоа заједничких институција може забранити полицијску сарадњу Српске и Србије су празне и никоме корисне популистичке флоскуле - навео је Кошарац.

Кошарац сматра да би било неупоредиво корисније да се залажу за сарадњу полицијских структура ФБиХ са колегама из региона, посебно када је ријеч о безбједности у Сарајеву.

- Чак су и званичници ДФ-а прошлог мјесеца констатовали да Сарајево није безбједан град. Нека ДФ усмјери енергију на то, умјесто баљезгарија о забрани сарадње. Дувају у хладно! Ниједан орган на нивоу БиХ није надређен МУП-у Српске, нити ће у Савјету министара проћи било каква иницијатива о забрани сарадње или покушаји да заједнички ниво буде надређен МУП-у Српске - рекао је Кошарац.

Он је указао да ништа што није у складу са Уставом и Дејтоном неће добити подршку представника из Републике Српску у институцијама БиХ.

СДА је договорену полицијску сарадњу и распоређивање припадника МУП-а Србије у Бањалуци, Фочи и Требињу назвала "дијелом великосрпског пројекта" и "дестабилизацијом БиХ", док Демократски фронт од Савјета министара тражи да изда налог Граничној полицији БиХ и да се спријечи договорени долазак полицајаца из Србије.

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је да ће од понедјељка, 22. јула, у Бањалуци, Фочи и Требињу бити распоређен по један униформисани полицијски службеник и службеник Управе криминалистичке полиције Србије који ће до 1. септембра радити заједно са колегама из Републике Српске.

На основу Меморандума о сарадњи током туристичке сезоне између министарстава унутрашњих послова Србије и Српске у истом периоду биће ангажовани полицијски службеници МУП-а Републике Српске у Београду, Новом Саду и Златибору које ће туристи моћи да контактирају.