latinica  ћирилица
20/07/2024 |  15:01 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

СДА и ДФ против распоређивања припадника МУП-а Србије у Српској

Странка демократске акције назвала је договорену полицијску сарадњу и распоређивање припадника МУП-а Србије у Бањалуци, Фочи и Требињу "дијелом великосрпског пројекта".
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Из СДА су оптужили државни врх Србије да, у сарадњи са властима у Републици Српској, својим потезима континуирано дестабилизује стање у БиХ, али и цијелом региону.

Додају да је "таква политика посебно интензивирана након одржавања Свесрпског сабора", а да је, како кажу, долазак полицијског хеликоптера из Србије у Требиње, парадирање припадника Војске Србије по Приједору и распоређивање српских полицајаца по бх. градовима у данима обиљежавања злочина у Подрињу и Крајини провокативан и дрзак почетак реализације програма усвојеног на Сабору.

- Провођење великосрпских планова олакшава изостанак одлучне и конкретне реакције свједока-гараната Дејтонског мировног споразума, који имају обавезу да зауставе све процесе који су пријетња миру. Великосрпским пројектантима и извођачима радова на руку иде и чињеница да су им странке "Тројке", због властитих фотеља, препустиле све полуге у безбједносном сектору. Истовремено, у оним бх. интитуцијама преко којих још увијек могу заустављати насртаје великосрпске политике, званичници "Тројке" показују невјероватно незнање, неспособност и несналажење - наводе из СДА.

Злонамјерним интерпретација поводом распоређивања припадника МУП-а Србије у Српској придружио се и Демократски фронт који тражи од Савјета министара да изда налог Граничној полицији БиХ и да се спријечи договорени долазак полицајаца.

- Сматрамо да присуство припадника МУП-а Републике Србије у БиХ додатно компликује односе БиХ и Србије. Оно није у функцији стабилности региона и може произвести несагледиве посљедице с обзиром на јасан цјелокупан политички контекст истог - наводе из ДФ-а.

Додају да је Савјет министара дужан да "својим поступањем елеминише такву могућност, а Гранична полиција БиХ у овом тренутку мора бити свјесна ситуације која се пред њом налази".

- Уколико Савјет министара не учини ништа по наведеном питању биће одговоран за све посљедице које усљед њиховог недјеловања могу услиједити. Безбједносна ситуација у БиХ усљед подривања од стране сусједа из дана у дан се додатно компликује, те стога још једном позивамо Савјет министара да дјелује конкретно прије него што буде касно - наводе из ДФ-а.