latinica  ћирилица
17/07/2024 |  15:28 ⇒ 19:25 | Аутор: РТРС

Удружење: Министарство транспорта и комуникација да обустави измјену Правилника

Удружење послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске саопштило је да се противи покушају усвајања Правилника о измјенама и допунама Правилника о поступку усклађивања и регистрације редова вожње, начину и поступку издавања дозволе и обрасцу дозволе од стране Министарство транспорта и комуникација у Савјету министара.
Превозници - Фото: РТРС
ПревознициФото: РТРС

Након консултација са чланицама, Привредном комором Републике Српске и Министарством саобраћаја и веза Српске, Удружење послодаваца саобраћаја и веза Републике изражава неслагање и категорички се противи оваквим измјенама и самом начину на који се доносе.

- Позивамо Министарство транспорта и комуникација да одмах заустави процедуру доношења оваквог акта, као и да се исти врати на консултације и мишљење у ентитетска министарства и струковна удружења - поручили су из Удружења послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске.

Из Удружења послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске указују на дугогодишњи лош однос и поступке Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара на штету превозника из БиХ и Републике Српске и најновије покушаје преношења надлежности.

- Законским прописима дефинисано је да је надлежност за теретни и путнички међународни саобраћај у БиХ у надлежности Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара у сарадњи са ентитетским министарствима саобраћаја, а унутрашњи односно ентитетски у искључивој надлежности ентитета - напомињу из Удружења.

У саопштењу Удружења се истиче да су од формирања заједничких органа и Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара, у више наврата информисали јавност о нерегуларностима и незаконитом преношењу надлежности на ниво БиХ, неправилностима приликом хомологације и издавања дозвола за теретни саобраћај, незаконитом и противуставном преношењу надлежности школовања возача и издавања лиценци на ниво БиХ.

- Нажалост, у посљедње вријеме се интензивније покушавају и преостале надлежности пренијети на ниво БиХ, а једна од посљедњих је покушај усвајања Правилника о измјенама и допунама Правилника о поступку усклађивања и регистрације редова вожње, начину и поступку издавања дозволе и обрасцу дозволе - додаје се у саопштењу.

Из Удружења наводе да је на веб страници е-консултације, Министарство транспорта и комуникација објавило Нацрт правилника о измјенама и допунама Правилника о поступку усклађивања и регистрације редова вожње, начину и поступку издавања дозволе и обрасцу дозволе, који је доступан на линку https://ekonsultacije.gov.ba/legislativeactivities/details/122341-

- Проблем предложених измјена је прије свега начин на који се оне покушавају усвојити јер је Нацрт рађен без консултација са надлежним ентитетским министарствима, привредним коморама и другим удружењима превозника у БиХ и ентитетима - истичу из Удружења послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске.

У предложеном тексту се, како се наводи, покушавају у процесу усклађивања редова вожње на међународним и међуентитетским линијама у потпуности избацити утицај ентитета и њихова сагласност која је до сада била обавезна приликом регистрације међународних и међуентитетских линија у смислу заштите са већ регистрованим линијама на ентитетском, подручном и општинском нивоу.

У образложењу Правилника Министарство транспорта и комуникација дало је образложење да је разлог измјене потреба да се спријечи злоупотреба у поступку оспоравања, у смислу да превозници који посједују само БиХ дозволу и линију не одржавају, исту користе искључиво за оспоравање.

Из Министарства су у образложењу додали да ће на тај начин, а у смислу заштите интереса превозника, институт оспоравања моћи користити искључиво заинтересовани превозници који су стекли услове за одржавање линије, а они се стичу посједовањем дозвола свих земаља преко којих линија пролази.

Из Удружења истичу да ово није тачно јер је Законом дефинисано да линије које се не одржавају, треба да се бришу, а ако то није урађено онда је очигледан нерад органа који је требао то да уради а не да врши измјене Правилника.

- Уколико би се усвојиле овакве измјене, то би конкретно значило преношење још једне надлежности на ниво БиХ, а дугорочно би се трајно негативно одразиле на функционисање ентитетских линија у јавном превозу путника - додају из републичког Удружења.