latinica  ћирилица
17/07/2024 |  18:32 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Делегација ЕУ: У Братунцу смо одали пошту невиним цивилним жртвама; Суљагић и даље пријети (ВИДЕО)

Делегација Европске уније у БиХ саопштила је да је приликом посјете Братунцу, одала почаст невиним српским цивилима а не војницима, за шта их је оптужио директор Меморијалног центра у Поточарима Емир Суљагић. Он им је и запријетио да ће "паклено платити" а данас и наставио са вријеђањем европске делегације.
Братунац: Амбасадори положили вијенце - Фото: РТРС
Братунац: Амбасадори положили вијенцеФото: РТРС

Пријетње Суљагића осудили су званичници Републике Српске. Предсједник Милорад Додик захвалио је за одавање почасти српским цивилима, али их и пита због чега то нису урадили 6. јула, када се обиљежавало страдње Срба средњег Подриња и Бирча.

Емир Суљагић добио је одговор из делегације ЕУ у БиХ након што им је запријетио јер су положили вијенце на братуначко гробље и Спомен-крст.Из Делегације наводе - у Братунцу одата почаст невиним цивилним жртвама.

- Гробље у Братунцу на којем је положен вијенац је мјесно градско гробље, гдје су укопане и невине цивилне жртве из рата од 1992. до 1995. године. Неистините су тврдње да се ради о војничком гробљу - истакли су из Делегације ЕУ.

Није се Суљагић зауставио на првобитним пријетњама. Делегацију ЕУ је оптужио да лажу и да не постоји ниједна судска пресуда за убиство иједног српског цивила у Братунцу. И тиме признао какав је однос међународног и правосуђа БиХ према српским жртвама. Предсједник Српске Милорад Додик каже да су европски и представници Запада требали одати почаст српским цивилима много раније.

- Не стојим иза њих. Гдје сте били када смо ми обиљежавали то? Како можете доћи у Поточаре а не можете у Братунац кад ми обиљежавамо?  Ако је то, а ја мислим да ће они то сводити на то, појединачан чин људи који су тамо ишли. Ја сам им захвалан као појединцима, али је европска канцеларија одавно већ навијачка у БиХ - навео је Додик.

Ријечи које је упутио Суљагић су озбиљна пријетња којима треба да се позабаве надлежне институције, каже српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић. Пита, да ли ће сви они који одају почаст српским цивилима паклено платити?

- Ја се питам шта то неко треба да претпоставља да значи? Да ћете пуцати, забити нож у стомак, удавити некога голим рукама, да ћете каменовати некога, одсјећи руку, ногу, шта је у питању, шта значи паклено ћете платити? Колико болесни морате да будете да запријетите некоме? - упитала је Цвијановић.

Осуде и од представника организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата. Кажу да бошњачке елите не одустају од лажи да је само њихов народ страдао деведесетих.

- Ово може бити и трачак наде да истина о страдању српског народа допире и даље од наших граница - изјавила је предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац.

- Ми нисмо од оних људи који лажирају своје жртве, који праве лажне жртве, који сахрањују оне који нису сахрањени као што се ради у Поточарима и то је оно што бошњачким политичарима, поготово дотичном господину, смета - изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац сматра да је Суљагућ мегафон бошњачке политике која пријети и јавно линчује све оне који се не уклапају у њихов концепт и лажни наратив да су само Бошњаци жртве. То је, каже , суштина бошњачке политичке агенде.