latinica  ћирилица
17/07/2024 |  18:39 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Голић: Индикативно - у Клубу Бошњака одустали од вета, након Шмитових одлука (ВИДЕО)

На данашњем рочишту предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу, у Суду БиХ свједочила је предсједавајући Вијећа народа Сребренка Голић и објаснила процедуру усвајања закона у Народној скупштини и Вијећу народа. Након рочишта адвокати одбране истакли су, да њихови клијенти немају правично суђење и да поступајући судија и тужиоци само штите Кристијана Шмита.О Шмитовом статусу биће ријечи на наредном рочишту 28. августа. Предсједник Додик каже како чињеница да Тужилаштво БиХ није успјело доказати да је прекршио одлуке наводног високог представника говори о томе, колико је овај процес сумњив.
Завршено рочиште - Фото: РТРС
Завршено рочиштеФото: РТРС

Девети мјесеци од почетка суђења Милораду Додику и Милошу Лукићу, Тужилаштво БиХ није показало документ који легитимише Кристијана Шмита као високог представника. Ако нема Анекса 10 који прописује процедуру именовања а која, јасно је није проведене у његовом случају, нити му даје право да интервенише у кривично законодавство, одбрана нема од чега да се брани.

- Ми смо примједбовали да је кључни доказ Анекс 10, Дејтонског споразума који је у чињеничном опису оптужнице без чијег извођења односно читања као доказ просто није могуће извести било какав закључак о основаности оптужнице и донијети било какву осуђујућу пресуду - каже Горан Бубић, адвокат из одбране предсједника Републике Српске.

У покушају спасавања Тужилаштва али и Кристијана Шмита, судија Сена Узуновић у судски процес уводи информацију из МИП БиХ о Шмитовом дипломатском статусу , из које није јасно да ли је он њемачки или дипломата УН с мандатом високог представника. Све указује на то да се жели заштити један странац , а осудити држављанин БиХ који обавља функцију предсједника Републике Српске.

- Није МИП БиХ то које одређује статус високог представника, није то њихов посао, то одређује Анекс 10 који каже да га бирају чланице потписнице Анекса 10, а то су Србија, Хрватска, Република Српска, Федерација и заједнички ниво БиХ. Ово је политички процес зато што немамо прописано именованог високог представника, он нема право да интервенише у законе, суд и Тужилштаво нема их у Уставу, они ипак суде и пресуђују, а ми се појављујемо да покажемо смисао овога - нагласио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Милош Лукић, в.д. директора Службеног гласника Републике Српске, нагласио је да су прошле 53 седмице од када су инспектори СИПЕ покренули овај процес.

- Тачно су 53 седмице од како су нас први пут контактирали инспектори СИПЕ у вези од овог случају, дуже од година дана како траје ова заврзлама. Ова година дана је сигурно 11 мјесеци дуже него што су планирали они који су покренули овај процес - истакао је Лукић.

Иако је била ускраћена за кључни доказ Тужилаштва Анекс 10, одбрана Милорада Додика пристала је да изведе раније најављеног свједока. Сребренка Голић рекла је да су бошњачки делегати у Вијећу народа прво прогласили штетним по национални интерес законе о необјављивању одлука високог представника и непризнавању одлука УС БиХ. Напрасно 4. јула, три дана након што је Кристијан Шмит оба ставио ван снаге и запријетио кривичним прогоном, одустали су од вета рекла је Голићева, што се може тумачити као кординисано дјеловање са ОХР-ом и Тужилаштвом. Као бивши директор Службеног гласника истакла је да нико нема право да мијења или евентуално да не објави законе .

- Значи господин Лукић као ниједан други директор немају право да ускрате да оно што поготово НСРС донесе, што прође законску процедуду да спријече. Она је била врло јасна и за нас је овај свједок доста учинио и овај процес може да се заврши - рекао је Миљкан Пуцар, адвокат из одбране Милоша Лукића в.д. директора Службеног гласника Републике Српске.

Позивајући се на препоруке ВСТС-а, Сена Узуновић оптужила је одбрану за развлачење процеса и пролонгиорање рочишта. Одбрана и оптужени одговарају да процес није требало ни да почне и да је јасно да се некоме жури како би што прије донијели пресуду Додику и Лукићу.



- Како се нису сјетили да убрзају процесе Дудаковићу којем суде 12 година. Како се то нису сјетили, а ово треба убразати, сами су контрактдорини. Жури вам се са Милорадом Додиком, то би завршили још у децембру прошле годину. Срби не могу очекивати правду у Суду БиХ - додао је Додик.

Наредно рочиште је 28. августа, када ће одбрана извести свједока Јелену Пајић Баштинац, генералног секретара предсједника Републике.

- Тада ћемо ући у бит Кристијана Шмита, да има овласти или не, да ли је именован у складу са међународним правом или не - рекао је Анте Нобило, савјетник одбране предсједника Републике Српске.

Горан Петронијевић, савјетник одбране предсједника Репузблике Српске, поручио је да се чини све да се не дође до преиспитивања правног статуса Кристијана Шмита.

Због лоше климатизације у судници , галерији и простору за новинаре судија Сена Узуновић правила је 15-минутну паузу. Недовољно да се прикрије незадовоство свих учесника у судском процесу, гостију, представника медија, зато је и порука оптуженог Лукића из Администартивног центра у Источном Сарајеву на мјесту.

- По условима у овој сали види се колико је угодније боравити у Републици Српској него у Федерацији - поручио је Лукић.