latinica  ћирилица
17/07/2024 |  18:48 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Реаговања из Српске: Суђење класична фарса (ВИДЕО)

Током и овог рочишта, пред Судом БиХ окупио се велики број грађана и представника политичког живота који су дали подршку предсједнику Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу. Још једном су рекли да је ријеч о класичној фарси која за циљ има политичку елиминацију предсједника и уништење Републике Српске.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Ни врели топлотни талас није спријечио Ацу Топића да још једном из Лакташа дође пред Суд БиХ како би дао подршку предсједнику Републике Српске.

- Очекујем да би предсједник требао бити ослобођен, јер га странац послао на суд, а подржавају га страни држављани од Си Ђи Пинга, Путина, Орбана. Морамо га и ми подржавати - каже Ацо Топић.

Јер подршка предсједнику Републике Српске и вршиоцу дужности директора Службеног гласника подршка је институцијама – једногласна је порука окупљених испред бх Суда који су дошли из разних крајева Српске.

- Дошао сам овдје да кажем да требамо имати правну државу и да се боримо за право, а не да нам неки странци уређују државу - нагласио је Владо Ђајић, директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Ријеч је о фарси и политички монтираном процесу који за циљ имају политичку елиминацију предсједника Републике Српске – јединствена је оцјена грађана, посланика, министара.

- Бићу јасан ово није процес лично Милораду Додику, ово је процес према Републици Српској, генерално у ширем смислу српском народу - поручује Дарко Матијашевић, предсједник Покрета "Одбрана Српске".

И управо стога, подршка Додику и Лукићу не јењава. То је подршка цјелокупном српском народу.

- И ми смо само одлучнији, само јачи, само саборнији у намјери да сачувамо институције Републике Српске и наравно оне који их представљају и заступају те институције - рекао је Дамјан Шкипина, посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Срђан Амиџић, министар финансија у Савјету министара, каже да се чуло доста критичар ау протеклом периоду.

- Чули смо доста критичара у протеклом периоду на који начин треба да се брани позиција Републике Српске, али смо овдје свједоци да само један човјек тренутно плаћа ту цијену, а то је предсједник Републике Српске - тврди Амиџић.

Златан Клокић, министар за европске интеграције Републике Српске, каже да је процес постављен накардно.

- Од самог почетка накарадно постављен процес, само доношење закона по којем се суди предсједнику је нешто што нигдје не постоји у свијету - каже Клокић.

Осим што је класична фарса, овај процес, према ријечима Сташе Кошарца је и капитулација једне структуре која очигледно жели да се повинује вољи странаца у БиХ.

- Кроз овакав судски процес, монтиран, лажан, политички, желе да моделирају све Србе у БиХ - истакао је Кошарац.

Република Српска има своје демократске капацитете и наша борба ће увијек бити демократска и у складу са уставом, рекли су грађани.