latinica  ћирилица
08/07/2024 |  11:25 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

У Невесињу сутра обиљежавање 149 година од почетка устанака у Херцеговини (ВИДЕО)

У Невесињу ће сутра бити обиљежено 149 година од почетка устанака у Херцеговини, рекао је помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Небојша Видаковић.
Невесињска пушка - Фото: РТРС
Невесињска пушкаФото: РТРС

Видаковић је рекао да се ово значајно обиљежавање односи на три устанка Срба у Херцеговини против различитих окупатора и познати су као Прва, Друга и Трећа Невесињска пушка.

Прва Невесињска пушка означила је почетак устанка подигнутог у мјесту Крекови у општини Невесиње 9. јула 1875. године против отоманске власти.

- За разлику од претходних устанака, овај је добио изразито националну и политичку димензију и покренуо је низ догађаја на подручју читавог Балкана и шире и назван је Велика источна криза. Епилог тога је Балкански конгрес који је одржан 1878. године на којем су Србија и Црна Гора добиле међународно признање и независност - рекао је Видаковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је дјеловљње аустроугарског окупатора покренуло Другу Невесињску пушка, познатију као Улошки устанак.

Избила је у ноћи 10. на 11. јануар 1882. године нападом око 1.000 наоружаних устаника на аустроугарску жандармеријску станицу у Улогу због доношења такозваног Војног закона о обавезном служењу војске младића из БиХ.

Невесињска антифашистичка пушка представља оружани отпор српског народа у Херцеговини против НДХ.

- Усташке власти одмах су покушале да елиминишу све угледне Србе и за борбу способне херцеговачке Србе знајући да је то народ и простор који ће се веома брзо побунити против зла и неправде - рекао је Видаковић.

Додао је да су усташе на овај начин жељели да практично спроведу свј геноцидни план.

Сутрашњи догађај организују одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиција ослободилачких ратова