latinica  ћирилица
08/07/2024 |  11:41 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Metrics consulting: У Бањалуци мала разлика између Станивуковића и Шобота, велики проценат неодлучних (ФОТО)

Агенција за истраживање тржишта и јавног мњења Metrics consulting објавила је резултате истраживање подршке кандидатима за градоначелника Бањалуке.
Истраживање Метрикс (Фото: instagram.com/metricsconsulting) -
Истраживање Метрикс (Фото: instagram.com/metricsconsulting)

- Актуелни градоначелник Драшко Станивуковић тренутно ужива највећу подршку, с обзиром на то да 34,3 одсто испитаника који се изјашњавају каже да би гласало за њега. У стопу га прати доктор Никола Шобот, иако практично још није ушао у кампању и политичку арену. Шобот већ има преко 30 одсто подршке. Трећа према одговорима испитаника је Јелена Тривић, са 16,1 одсто подршке у нашој анкети - истакли су из Metrics consultingа.

Истичу да трка за позицију градоначелника највећег града у Српској постаје све неизвјеснија.

- Како се приближава октобар, разлика међукандидатима се све више смањује, пратећи наша претходна истраживања - нагласили су.

Ипак, како су навели, најзанимљивија ситуација је међу такозваним "неодлучним" гласачима, којих има 19,5 одсто.

      View this post on Instagram

A post shared by Metrics consulting (@metricsconsulting)

Овај број је више него довољан да било који од кандидата однесе побједу у случају да придобије неутралне, који још увијек немају чврсте политичке преференције.

- Кључна ствар током предстојеће кампање биће управо мобилизација неутралних гласача, на основу кампање и представљене визије Бањелуке од 2024. до 2028. године. Оно што је важно напоменути јесте чињеница да су се током анкетирања гласачи актуелног градоначелника најслободније изјашњавали о овом питању - навели су из Metrics consultinga.

Навели су да су четверогодишњи мандат и медијска присутност Драшка Станивуковића учврстили његово бирачко тијело, које свом фавориту даје отворену подршку, без задршке.

- С друге стране, релативно нови кандидат републичке власти Никола Шобот, те прва жена опозиције чије границе још увијек нису потпуно јасне јавности, Јелена Тривић, и даље траже простор за политичко етаблирање као кандидати за градоначелника. С обзиром на то, уважавајући одговоре неутралних испитаника на питања о стању у граду и њихову перцепцију истог, можемо закључити да ће доминантан дио неутралних испитаника "отићи" на страну Јелене Тривић и Николе Шобота, док ће придобијање наклоности ове групе тешко поћи за руком актуелном градоначелнику - навели су из Metrics consultinga.