latinica  ћирилица
05/07/2024 |  21:10 ⇒ 21:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Мађар: Мађарској посебан приоритет успјех приступних преговора Србије са ЕУ

Амбасадор Мађарске у Србији Јозеф Мађар рекао је вечерас да ће мађарско предсједавање Савјетом ЕУ учинити да још више буде унапријеђен процес приступања Западног Балкана, а да је за ту земљу од посебног приоритета успјех приступних преговора Србије за улазак у Унију.
Јожеф Мађар и Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ / nr) -
Јожеф Мађар и Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ / nr)

Он је на пријему у Београду поводом почетка предсједавања Мађарске Савјетом ЕУ истакао да треба искористити повољну атмосферу за проширење створену крајем јуна током предсједавања Белгије.

- Залажемо се да се што прије отвори кластер 3 са Србијом, да се покрену преговори о поглављима која стагнирају. Треба да оцијенимо резултате реформи Србије, посебно у области привреде и у вези са ускоро готовим реформским пакетом прилагођеном плану раста - навео је он.

Додао је да важно ојачати институционални дијалог одржавањем нове међувладине конференције, а политички мотивисана поглавља одвојити од осталих.

- Наш интерес је да Србија уђе у платни систем ЕУ, да се изграде приступачни гранични прелази и са посебним зеленим коридорима - рекао је он.

Према његовим ријечима, Србија треба добро да искористи преостале фондове и додао да јој у томе Мађарска може помоћи са својим искуствима.

- Позивам шефа делегације Европске делегације и моје колеге амбасадоре земаља чланица да удружимо снаге за успјех Србије, јер успјех Србије је успјех и за Европску Унију - поручио је он.

Навео је и да је Србија кључна земља региона и стуб његове стабилности.

- Мађарска посебно жели да допринесе рјешавању питања од политичке безбједности и економских изазова земаља Западног Балкана, а за нас је у том смислу изузетан пријатељски, добросусједски и стратешки партнер Србија - рекао је амбасадор.

Навео је да захтјев за приступ Србије и ЕУ сада добија нову потврду из Београда и да предстоји нови активни период рада владе и парламента Србије на том послу.

- Задовољство ми је што у том послу учествује и Савез Војвођанских Мађара, као коалициони партнер Владе Србије, уз помоћ својих државних секретара и представника у Народној скупштини - истакао је Мађар.

- Он додаје да ће мађарско предсједавање Саветом ЕУ учинити да још више буде унапријеђен процес приступања Западног Балкана у ЕУ, нарочито Србије.

- То нас наводи на то да позивамо наше партнере из Србије на што више састанака мађарског предсједавања и да обезбиједимо да самит ЕУ-Западни Балкан, који ће бити одржан под мађарским предсједавањем у јесен, добије значај пута са резултатима који треба да доведу до пуноправног чланства Србије у ЕУ - поручио је амбасадор.