latinica  ћирилица
05/07/2024 |  15:47 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Гашић: Србија се не узда у чланство у војним савезима

Министар одбране Србије Братислав Гашић изјавио је да се Србија не узда у чланство у војним савезима, већ искључиво у себе и сопствене снаге и да ће јединство државе, војске и народа у духу слободе, правде и истине, бити главни фактор унутрашње стабилности и одбране Србије и српског народа, те одвраћајући фактор од егзистенцијалних напада и пријетњи.
Братислав Гашић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr) -
Братислав Гашић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

- Србија поштује и чува универзалне вриједности, национално достојанство и међународно право. Чврсто опредјељени за војну неутралност, желимо да градимо добре и узајамно корисне односе са свим државама света засноване на међусобном уважавању - рекао је Гашић.

Министар одбране је у својству изасланика предсједника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, присуствовао данас у Дому Народне скупштине у Београду, свечаности поводом завршетка школовања 13. класе Високих студија безбедности и одбране и официра /ВСБО/ 67. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране "Војвода Радомир Путник".

Гашић је уручио реплике српских средњовјековних мачева полазницима 13. класе ВСБО и официрске сабље првој тројици у рангу полазника 67. класе ГШУ – потпуковнику Александру Павићу, потпуковнику Далибору Седлару и потпуковнику Мирославу Максимовићу.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић уручио је сабље осталим официрима 67. класе ГШУ.

Том приликом Гашић је поручио свим полазницима да им не може гарантовати да стечена знања никада неће примијенити у пракси, узевши у обзир велике геополитичке промјене на глобалном нивоу и да свијет иде путем заоштравања односа.

- Данас је и Европа у стању неизвјесности. Свједоци смо јавних порука њеним становницима у којима се наговјештавају дугогодишње кризе и ратови. Многе државе повећавају војне буџете и обнављају људске и технолошке способности за вођење дуготрајних сукоба високог интензитета - рекао је Гашић.

Он је истакао да је због тога, питање одбране и безбједности Србије први услов њеног опстанка.

Свечаности су присуствовали и премијер Србије Милош Вучевић, министри у Влади Србије, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, те представници војно-дипломатског кора, вјерских заједница и породице полазника.

Високе студије безбједности и одбране ове године завршило је 19 полазника, од тога девет из органа државне управе и служби Владе Србије, пет из Министарства одбране и Војске Србије и пет полазника из иностраних земаља – Мађарске и БиХ, као и Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Министарства правде Српске.

Генералштабно усавршавање завршило је 46 официра из земље и иностранства, 41 из Министарства одбране и Војске Србије, тројица припадника Оружаних снага БиХ, те по један припадник Оружаних снага Велике Британије и Њемачке.