latinica  ћирилица
05/07/2024 |  20:57 ⇒ 21:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Жиофре: Мађарска даје нови замах проширењу, ишчекујемо напредак Србије

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре рекао је вечерас да ће предсједавање Мађарске Европском унијом бити нови замах за проширење ове европске заједнице, као и да се радују и жељно ишчекују напредак Србије у предстојећих шест мјесеци.
Пријем поводом почетка предсједавања Мађарске Савјетом ЕУ у Београду (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ / nr) -
Пријем поводом почетка предсједавања Мађарске Савјетом ЕУ у Београду (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ / nr)

Он је на пријему поводом почетка предсједавања Мађарске Савјетом ЕУ у Београду похвалио одлуку амбасаде Мађарске да овај пријем организује на обали Саве, неколико метара од Дунава па да тако сви уживају у qепоти Београда који је, како је рекао, "престоница коју волимо, која расте и развија се у коју желимо да видимо као члана Европске уније".

- Претходни предсједавајући је могао да испуни одређене уступке када је ријеч о политици проширења за БиХ, Црну Гору, Украјину и то је свакако дух који ми живимо, и ово је нови замах за проширење и важно је да сви будемо свјесни прилике која је пред нама - рекао је Жиофре.

Политичка реалност која карактерише Европу, додао је, је понекад реалност коју је тешко читати, али је навео да постоји правац који води у смјеру проширења европске заједнице.

- Инструменти као што је План раста за западни Балкан су значајни и желим да захвалим предсједнику и Влади Србије на напорном раду који су уложили на реформској агенди која ће ускоро бити завршена и радујем се њеном усвајању. Радујем се почетку њене примјене како бисмо искористили све ресурсе за западни Балкан и смањили јаз између Европске уније и западног Балкана - рекао је Жиофре.

Радујемо се, додао је, и жељно ишчекујемо напредак Србије у предстојећих шест мјесеци.

- Знамо да је познат рецепт - ријеч је о напорном раду, политичкој идеологији, јединствености у томе да Европској унији испоручи резултате. Наставићемо путем проширења - рекао је Жиофре.

Он је честитао мађарском амбасадору Јожефу Мађару и поручио да сви морају да иду заједно, "у јединству ка истом циљу јер знамо шта желимо да постигнемо".