latinica  ћирилица
05/07/2024 |  20:49 ⇒ 21:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Србија је земља на коју морате да рачунате на Западном Балкану

Предсједник Александар Вучић поручио је вечерас, на пријему поводом почетка предсједавања Мађарске Савјетом ЕУ, да је Србија земља на коју морају да рачунају на Западном Балкану.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

- Хвала на томе што не одустајете од својих циљева, од онога што мислите и од онога што неријетко говорите - рекао је Вучић обраћајући се амбасадору Мађарске у Београду Јожефу Мађару и у присуству шефа Делегације ЕУ у Србији Емануелеа Жиофреа.

Вучић је истакао да су за Србију наредних шест мјесеци готово пресудни.

- У сваком смислу те ријечи. Када кажем за нас, ја сам представник мале земље и говорим само о Србији. Без обзира на то што долазим из мале земље и по броју становника и по својој територији, Србија представља 50 одсто бруто домаћег производа ЗБ, 55 одсто укупног извоза који иде са ЗБ, и то не само ка ЕУ већ ка свим дијеловима свијета - рекао је Вучић.

Нагласио је да је Србија земља која има 63 одсто укупног нивоа страних директних инвестиција у односу на цијели Западни Балкан.

- Једном рјечју, земља на коју морате да рачунате када говорите о Западном Балкану - поручио је Вучић.

Истакао је да нико вјероватно није примијетио, посебно у овим смутним и нелаким временима, које двије европске земље имају највећи број сусједа.

- То су Њемачка девет и Србија осам, па тек онда неке централне европске земље са по седам сусједа. Зашто сам ово рекао? Зато што се те земље налазе у средишту својих региона. Када су оне нестабилне, када тамо нешто није добро и није потребно, онда постоје највећи изазови за стабилност. И зато је важно да Србија буде и мирна и стабилна и да има јасну и недвосмислену будућност - нагласио је Вучић.

Он је захвалио Мађару на храбрости да говори на српском језику.