latinica  ћирилица
05/07/2024 |  16:54 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Вучић са српском дјецом из региона и дијаспоре; Велика повезаност нашег народа (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић примио је више од 200 дјеце српске националности из региона и дијаспоре, учеснике љетних кампова. Дјецу из Српске, ФБиХ, Сјеверне Македоније, Аустрије, Норвешке, Њемачке и Србије повезују обичаји, језик и припадност српском народу, поручио је Вучић и захвалио им што и на овакав начин показују да воле и шире истину о Србији.
Вучић са дјецом  (Фото:instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Вучић са дјецом (Фото:instagram.com/buducnostsrbijeav)

Први пут на кампу била су дјеца из Мостара, ученици Просвјетне школе који су вријеме проведено у камповима искористили за учење, дружење и забаву.

- Врло је занимљиво искуство са кампа, доста се научи. Ја сам био у Засавици и Сремској Митровици. Имали смо различитих активности, различите радионице, али главни циљ нашег кампа је био рад на резервату природе Засавица - рекао је Ђорђе Беговић из Просвјетине школе из Мостара.

Још два дана дјеца ће искористити да обиђу знаменитости Београда.

- Ја идем у школу у Бечу. Научио сам српски језик од маме и тате - каже Стефан Дуцић, ученик из главног аустријског града.

У име дјеце обратио се Марко Бркић из Лондона који је поручио да ће се након студија вратити у Србију и искористити стечено знање, искуство и контакте за добробит земље.

- Мислим да сва ова дјеца која студирају и живе у иностранству треба у неком тренутку да мисле на своју отаџбину и да се врате, па да својим знањем помогну земљи - истиче Бркић.

Предсједник Србије Александар Вучић подсјетио је на то да је први пут написана Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа и да су представници Срба спремно дочекали Видовдан одлучни да окупљају свој народ.

- Наша презимена красе неке добре младе људе од Лике до Аустралије, од Захумља до Канаде, од Семберије до Америке, од Далмације до Аргентине... Све нас повезују наши обичаји, језик, припадност истом народу, као и наша цивилизација и култура - нагласио је Вучић.

Дјеца су поклонила предсједнику Србије мајицу са својим потписима, а он им је даровао пригодне поклоне.