latinica  ћирилица
05/07/2024 |  18:06 ⇒ 18:07 | Аутор: СРНА

Тадић: Крњи Уставни суд БиХ више не смије да дјелује

Правник Огњен Тадић рекао је да је и због саопштења крњег Уставног суда БиХ у вези са улогом страних судија у том суду, а посебно због свих ранијих противуставних одлука, јасно да у интересу мира и заштите Устава БиХ тај суд више не смије да дјелује, те је потребно одмах замијенити стране судије.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Тадић је изјавио Срни да је одмах потребно и поступак пред Уставним судом БиХ дефинисати одговарајућим законом какви у овој земљи постоје за све судове и гарантују правну безбједност грађанима.

Он је нагласио да саопштење крњег Уставног суда БиХ у вези са улогом страних судија у том суду представља дрзак и безобразан чин.

- Зар заиста мисле да посланици, делегати и други актери не познају садржај Устава БиХ? Зашто подмећу лажни превод члана ВИ/1 д Устава БиХ тврдећи да "за именовања која се буду вршила након што истекне период од пет година од првих именовања Парламентарна скупштина може законом предвидјети другачији начин избора троје судија које бира предсједник Европског суда за људска права" - навео је Тадић.

Он је указао да сви знају да у Уставу не пише "другачији начин избора троје судија које бира предсједник Европског суда за људска права", него пише "другачији метод селекције троје судија одабраних од предсједника Европског суда за људска права".

- Дакле, не "које бира", у смислу трајног овлаштења, него већ "одабраних", у смислу привременог и већ искориштеног овлаштења које се законом може укинути и дати домаћим институцијама - истакао је Тадић.

Крњи Уставни суд БиХ саопштио је да "рок за 'одлазак' међународних судија из тог суда не може бити одређен унапријед, већ то може да се догоди када престане потреба за њиховим присуством у суду, односно када домаће судије са својих пет гласова буду саме могле одлучивати о питањима апстрактне оцјене уставности".

Крњи суд је у саопштењу навео и да "одлазак међународних судија није један од услова за почетак преговора БиХ с ЕУ".