latinica  ћирилица
04/07/2024 |  18:04 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Нове пријетње из Сарајева: Ратнохушкачке изјаве Хелеза и Исака без осуде оних који би да пресуђују Српској (ВИДЕО)

Након скандалозног спота Раме Исака, гдје је руку под руку прошетао са Насером Орићем, стиже нова провокација у режији Зукана Хелеза. Он на снимку показује дрон са поруком да је то "најбољи пеницилин за раздруживање".
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Предсједник Српске Милорад Додик каже да од Хелеза нема неозбиљнијег министра у Европи и већег сањара. Пита чије су Оружане снабе БиХ- да ли су и српске и хрватске или само бошњачке? Додик подсјећа Хелеза да ни једну одлуку не може донијети, ако се Срби не сагласе. Очекује да се огласе и Хелезови покровитељи којима су пуна уста мултиетничности.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић подсјећа да је министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез особа која има пресуду за лажно свједочење и каже да је лажно све што говори. Позвао је западне амбасаде и оне који шаљу пријетећа писма Народној скупштини, да реагују на овакве ратнохушкачке поруке.

Од раније се Зукан Хелез хвалио шта све намјенска индустрија у БиХ има. Од хаубица до дронова. Сада је на друштвеним мрежама објавио видео на којем се може видјети како надгледа лет дрона. Уз све то је написао - „најбољи пеницилин за раздруживање“, а при том домаће, Босна и Херцеговина је вјечна!

Како вјеровати човјеку пресуђеном за лажно свједочење, пита предсједник Народне скупштине Републике Српске. Све оне који вјерују Хелезу подсјећа да се у Народној скупштини није расправљало нити постоји документ о раздруживању, већ документ као одговор на све пристиске којима је Српска изложена. Све што ради парламент Српске, подсјећа Стевандић, не излази из оквира Дејтонског уговора.

- Али, као што видите, на то ратно хушкање Зукана Хелеза и снимање спотова о неким војскама и паравојним формацијама Раме Исака, не реагују они који пишу нама писмо када држимо политичке говоре или када расправљамо о политичкој ситуацији у Републици Српској - наводи Стевандић.

Чим је заказана сједница Народне скупштине на којој ће се разматрати Декларација усвојена на Свесрпском сабору, поједини страни амбасадори, заједно са бошњачким политичарима, свакодневно су се утркивали у критикама како се наводно ствара "српски свијет“. На мирну и демократску скупштинску расправу и Кристијан Шмит је имао примједбе. Чак је запријетио да је спреман дјеловати у складу са својим, непотврђеним мандатом.

И ово је мој јавни позив да се амбасаде које се иначе баве коментарисањем Републике Српске и сваке наше изјаве посвете томе или да кажу јавно да подржавају ратнохушкачку реторику Исака и Хелеза - поручио је Стевандић.

Ово је прилика и тест за најжешће критичаре власти Републике Српске да се јавно изјасне да ли је правна и демократска борба Српске за очување њених институција опаснија од ратнохушкачких изјава попут Зукана Хелеза и Раме Исака. Или им је циљ да санкцијама економски ослабе Републику Српску, по рецепту америчког амбасадора, који сваки дан у банке шаље своје мисионаре.

- Ових дана су свако јутро у пола девет долазили на кафу у банку и питали од кога Република Српска треба да добије паре како би преживјела. Добили су одговор да не знају. проша је јун мјесец, ништа се није десило, ми смо измирили своје обавезе - рекао је премијер Радован Вишковић током обраћања у НСРС.

Из Амбасаде САД и данас пријете санкцијама и институцијама и банкама. Тако се један странац, у лику и дјелу Мајкла Марфија, ставио изнад закона и устава земље у којој одбројава посљедње дане. Има ли то игдје у демократском свијету?