latinica  ћирилица
04/07/2024 |  16:16 | Аутор: СРНА

Буноза: Не постоји храброст да се одреди рок за одлазак странаца из Уставног суда

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза изјавио је данас да у БиХ не постоји храброст да се одреди рок када би стране судије требало да напусте Уставни суд БиХ.
Давор Буноза - Фото: СРНА
Давор БунозаФото: СРНА

Буноза је, након сједнице Савјета министара у Мостару, рекао да је покушано да се пронађе рјешење за ово питање, али да за то нема спремности.

- Према Уставу БиХ, након истека првог мандата, прије 21 годину, ми смо требали то дати домаћим институцијама. Надам се да ће бити храбрости да се то ријеши - истакао је Буноза.

Наводећи да тренутно не постоји консензус око датума, Буноза је рекао да представници из Републике Српске инсистирају да то буде што прије, док странке "Тројке" траже да се још мало причека, чак и до уласка у ЕУ.

- Што се тиче представника ХДЗ-а БиХ, ми смо за то да дође до консензуса и да се договоримо - рекао је Буноза.

Говорећи о томе да данас нису усвојене измјене Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, Буноза је подсјетио да Министарство правде већ трећи пут предлаже те измјене којима се настоји продужити формирање одјељења које би требало да провјерава имовину судија и тужилаца и којима се омогућава да сви који су именовани могу преузети функцију.

- Није ми објашњено данас зашто трећи пут нема подршке да се тај закон подржи - рекао је Буноза и навео да је из Републике Српске предложено да се одгоди изјашњавање.

Он је навео да је БиХ дужна да донесе цјелокупан закон о ВСТС, да је добијено мишљење Венецијанске комисије и да се тренутно закон усаглашава.

- Био би велики успјех БиХ уколико би у овој годину усвојили цјелокупан закон о ВСТС-у - сматра Буноза.