latinica  ћирилица
04/07/2024 |  18:31 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Савјет министара усвојио буџет - 40 милиона већи од прошлогодишњег; Више од двије трећине иде за плате (ВИДЕО)

Савјет министара усвојио је данас Нацрт буџета институција БиХ за 2024. у износу од 1.355.400.000 марака и у односу на прошлу годину већи је за 40 милиона. За сервисирање међународних обавеза предвиђена је милијарда и 440 милиона. Усвајање буџета предуслов је за добијање средстава из Плана раста за Западни Балкан.
Сједница Савјета министара - Фото: РТРС
Сједница Савјета министараФото: РТРС

Политички договор лидера странака већине од прије неколико дана у Мостару, Савјет министара данас је у истом граду за сат времена преточио у конкретне одлуке. Усвојен је буџет институција и међународних обавеза за 2024, мада је календарски пола године већ прошло. Као и ранијих година буџет нема развојну компоненту.

Готово милијарду одлази на плате, а 100 милиона на капитална улагања и 200 милиона на различите врсте материјалних трошкова. Позивам остале колеге да остала средства ставимо у функцију", рекао је министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је да је усвајањем Нацрта буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2024. годину створене претпоставке за имплементацију новог плана раста ЕУ.

Криштова је након данашње сједнице Савјета министара у Мостару навела да је усвојен Нацрт буџета у износу од 1.355.400.000 КМ који је већи за 40 милиона КМ у односу на прошлогодишњи.

Према њеним ријечима, овим је створен амбијент за несметан рад институција БиХ и извршавање међународних обавеза, али и провођење неопходних реформи.

Како се наводи, укупни расходи институција БиХ износе 1.355.400.000 КМ и већи су за три одсто у односу на претходну годину, док сервисирање спољног дуга БиХ износи 1.430.733.053 КМ.

Усвајање буџета је један од услова за добијање прве транше из Плана раста ЕУ у износу од 140 милиона марака, међутим новац је споран, јер из Брисела нема одговора да ли су задовољни достављеном Листом приоритета, с обзиром на то да српска страна не пристаје на успостављања Кол центра БиХ, попуњавање Уставног суда и укидање ентитетског вета у бх. институцијама.

Министри су успјели откочити расподјелу 50 милиона марака средстава од РАК-а која ће бити усмјерена у оба ентитета за развој саобраћаја и инфоматичког друштва, али није било договора о подјели 250 милиона од путарине. Проблем су, истичу, министри из Федерације.

- Закон је предвидио да се та средства могу привремено подијелити на бази привремених коефицијената, али неко не жели да то уради на такав начин - рекао је Амиџић.

Министри се нису изјашњавали о измјенама Закона о ВСТС-у који је био на дневном реду иако је европска обавеза још нема закона о регулисању статуса страних судија у Уставном суду БиХ. Након што је усвојен у Савјету министара, буџет иде у Предсједништво, а онда би требало да га формално потврде и оба дома ПС БиХ.

У постдејтонској БиХ још није забиљежено да се сједнице Савјета министара одржавају изван Сарајева. Званично није објашњењено зашто је одржана у Мостару. Незванично, разлог је лош расхладни систем у Сарајеву, мада многи препознају симболику и потврду тезе да је БиХ високодецентрализована земља.