latinica  ћирилица
04/07/2024 |  15:21 ⇒ 17:06 | Аутор: СРНА

Кришто: Створене претпоставке за имплементацију Плана раста ЕУ

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је да је усвајањем Нацрта буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2024. годину створене претпоставке за имплементацију новог Плана раста ЕУ.
Борјана Кришто - Фото: Уступљена фотографија
Борјана КриштоФото: Уступљена фотографија

Криштова је након данашње сједнице Савјета министара у Мостару навела да је усвојен Нацрт буџета у износу од 1.355.400.000 КМ који је већи за 40 милиона КМ у односу на прошлогодишњи.

Према њеним ријечима, овим је створен амбијент за несметан рад институција БиХ и извршавање међународних обавеза, али и провођење неопходних реформи.

- Јуче смо обавијестили Европску комисију о усаглашавању сета реформи и да смо, када је у питању наративни дио реформи, ускладили 98 одсто - навела је Криштова.

Говорећи о плану раста и испуњавању листе приоритета, Криштова је рекла да се ЕУ још није изјаснила, али да је БиХ послала све шта је урађено.

- Остале су три реформе. На граници смо за још једну. Видјећемо шта ће рећи Европска комисија. Оно што знам јесте да требамо испунити све, али 99 одсто и ако остане једна да неће бити проблем - рекла је Криштова.

Она је додала да су на данашњој сједници усвојене и важне одлуке када је у питању расподјела средстава од 4Г мреже, те унапређење путне инфраструктуре, дигиталне трансформације и пројекта унапређења телекомуникација.

- Средства од преко 62 милиона КМ подијељена су тако да ће 19 милиона КМ бити утрошено за унапређење инфраструктурних пројеката на нивоу БиХ, а остала ће бити распођељена ентитетима и Брчко дистрикту - рекла је Криштова.

Она је изразила наду да је ово унапријеђење цијелог система и да је исказана одговорност јер су средства лежала на рачуну, а сада ће бити утрошена на важне пројекте.

Када је ријеч о Закону о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, Криштова је рекла да нико не кочи ово питање, већ да се чекало усвајање буџета.