latinica  ћирилица
04/07/2024 |  12:13 ⇒ 12:13 | Аутор: СРНА

Због преурањене кампање БОСС кажњен 4.000 КМ, а СНСД и СДА по 3.000 КМ

Централна изборна комисија БиХ казнила је на данашњој сједници, због преурањене кампање, БОСС - Мирнес Ајановић са 4.000 КМ, а СНСД и СДА са по 3.000 КМ.
ЦИК (Фото: ЦИК БиХ) -
ЦИК (Фото: ЦИК БиХ)

Овом одлуком странка БОСС и СНСД наложено је да уклоне са друштвене мреже Фејсбук спорне објаве које су биле предмет пријаве за преурањену кампању.

Пријаву против СНСД-а поднијела је странка "СДС-воља народа" у којој се износи да су одборник у Скупштини града Дервента Давор Симић и СНСД објављивали активности из градске управе које су приказиване као активности СНСД-а на друшвеној мрежи Фејсбук.

- Пријаве су обухватале период од фебруара до 20. јуна ове године, а служба се у поступку базирала на двије објаве које су објављене након одлуке о расписивању избора, гдје се ради о преурањеној изборној кампањи, а не како је у пријави стајало, злоупотреби ресурса - наведено је на сједници.

СДА је кажњена због тога што је утврђено да је предсједник кантоналног одбора ове странке Фарук Капиџић на друштвеним мрежама позивао гласаче да гласају за кандидате СДА и њених коалицоних партија.

ЦИК је саопштио да је обуставио поступак против ПДП-а, уз образложење да "није могао утврдити наводе из пријаве" да је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић дијељењем картица јавног превоза пензионерима злоупотребљавао ресурсе.

- У поступку је затражено изјашњење и доказ када је одлука о додјели картица донесена и да ли је била планирана у буџетским средствима. Утврђено је да је градска управа картице дијелила и претходних година, тако да је то редовна активност - наведено је на сједници.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина у току данашње сједнице скренула је пажњу да према сада важећем Изборном закону није дозвољено било какво оглашавање ван изборне кампање, наводећи да на претходним изборима, у складу са тада важећим законским рјешењем, није било дозвољено плаћено политичко оглашавање.

- Сада није потребно да буде испуњен услов плаћеног политичког оглашавања - рекла је Прутина и додала да се свако понављање прекршаја сматра као отежавајућа околност, што ће довести до строжих санкција.

Предсједница ЦИК-а Ирена Хаџиабдић истакла је да за ову институцију није проблем када се у јавности говори о кандидатима политичких партија, који су резултат разних видова састанака на којима политичке партије бирају кандидате.

- Али ако се ове особе сада путем друштвених мрежа рекламирају и позивају бираче да гласају за њих, онда је то опасно подручје гдје ЦИК има право да изриче санкције за преурањену изборну кампању - нагласила је Хаџиабдићева.