latinica  ћирилица
04/07/2024 |  11:23 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС

Донесена одлука о утврђивању резултата жријебања за петог делегата

Централна изборна комисија БиХ донијела је данас одлуку о утврђивању резултата додјеле мандата путем жријебања за једног делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Народне скупштине Републике Српске према којој се мандат додјељује Ненаду Вуковићу са кандидатске листе ПДП-Партије демократског прогреса.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Против ове одлуке се може изјавити жалба Апелационом одјелу Суда БиХ путем Централне изборне комисије БиХ у року од два дана од дана пријема одлуке.

Предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да је на ову одлуку дозвољена жалба у року од два дана, док ће се након правоснажности одлуке ићи у процес потврђивања резултата.

- Ово су потпуно нови избори, правни преседан проистекао из одлуке Уставног суда. По тој одлуци је поступао и Суд БиХ који нам је вратио на поновни поступак - рекла је Хаџиабдићева.

Хаџиабдићева је  у току расправе о овој тачки дневног реда данашње сједнице ЦИК-а додала да је ЦИК у обавези да спроведе жријебање сваки пут када постоје исти резултати приликом утврђивања резултата по кандидатским листама.

ЦИК БиХ је 1. јула, мимо свих законских процедура, двије године након легално и легитимно спроведених избора, извукао из бубња кандидатску листу ПДП-а на жријебању за додјелу мандата из реда српског народа из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Имајући у виду да делегате из Републике Српске бира Народна скупштина Републике Српске, овим начином избора делегата није се поштовала воља грађана.

Осим листе ПДП-а, у бубњу је била и листа Ранке Перић Ромић на којој је Сњежана Новаковић Бурсаћ из СНСД-а, која је у Народној скупштини Републике Српске након општих избора 2022. године изабрана у Дом народа.

Данас је усвојена и Одлука о избору најповољнијег понуђача за набавку услуга штампања и паковања гласачких листића за локалне изборе 2024. године према којој се оквирни споразум за набавку услуга штампања и паковања гласачких листића за изборе додјељује понуђачу Ц.П.А. д.о.о. Тојшићи бб, Калесија у износу 1.369.999 КМ без ПДВ, односно 1.602.898 КМ са ПДВ.