latinica  ћирилица
04/07/2024 |  11:31 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Аџић: Врховни суд да преиспита пресуде Окружног суда

Град Градишка поднио је Врховном суду Републике Српске захтјев за преиспитивање пресуда Окружног суда Бањалука, које се односе на поништавање 25 одлука Скупштине града о додјели у закуп 414 хектара пољопривредног земљишта, изјавио је градоначелник Градишке Зоран Аџић.
Зоран Аџић - Фото: РТРС
Зоран АџићФото: РТРС

Аџић је додао да је ријеч о пресудама на основу 25 од 27 тужби фирме "Агроекспорт компани" из Градишке којој је концесиони уговор на предметно земљиште истекао у септембру 2022. године, те нагласио да су Градска управа и Скупштина града све процедуре за додјелу пољопривредног земљишта у закуп и јавни позив спровели на законит начи и уз сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Правобранилаштва Републике Српске.

Аџић је рекао да фирма "Агроекспорт компани" није ни могла да поднесе тужбу против Скупштине града јер ни на који начин није учествовала и конкурисала за додјелу замљишта, те да је због сумње на незаконит утицај код доношење пресуда поднесена кривична пријава против предсједника Управног одјељења Окружног суда Мире Дошеновић и НН лица. Такође, поднесена је и апелација Високом судском и тужилачком савјету БиХ да преиспита рад судија и бањалучког Окружног суда.

Правни заступник града адвокат Александар Сајић рекао је да је предсједник Управног одјељења Окружног суда Бањалука 19. априла потписала "правно схватање" према којем треба усвојити све тужбене захтјеве фирме "Агоекспорт компани", што је свих седам судија прихватило и донијело идентичне одлуке.

Сајић је оцијенио да је то чист примјер утицаја на судије и да су кршене и друге процедуре у вези са поступком.