latinica  ћирилица
04/07/2024 |  14:56 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Војводић: Процесуирати све који су учествовали у незаконитој продаји диплома

Директор Агенције за високо образовање Републике Српске Биљана Војводић рекла је да је важно да се до краја процесуирају сви они који су учествовали у незаконитој продаји диплома.
Биљана Војводић - Фото: РТРС
Биљана ВојводићФото: РТРС

- Агенција ће анализирати шта даље да предузме након подизања и евентуалног потврђивања оптужнице Тужилаштва БиХ против 15 физичких и шест правних лица због издавања лажних диплома - рекла је Војводићева у завршној ријечи у парламенту Српске о извјештају о раду Агенције за прошлу годину.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај о раду Агенције за високо образовање Републике Српске за прошлу годину.

У току је дан за гласање о апсолвираним тачкама дневног реда.

Тужилаштво БиХ подигло је јуче оптужницу против 15 физичких и шест правних лица која се терете за удруживање ради чињења кривичних дјела, коруптивна кривична дјела и недопуштену трговину више десетина високошколских диплома, углавном економске, правне, техничко-инжењерске, здравствене струке, менаџмента и осталих профила образовања.

Оптужена правна лица, односно приватни универзитети, дјеловали су на подручју Бањалуке, Мостара и Брчко дистрикта, а према прикупљеним доказима, издато је најмање 49 високошколских диплома чије ће се поништење тражити у законом предвиђеном поступку.