latinica  ћирилица
04/07/2024 |  14:59 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

Парламент Српске усвојио сет закона; ИРБ ће обављати платни промет и примати новчане депозите

Народна скупштина Републике Српске данас је окончала први дио засједања Десете редовне сједнице. Усвојен је сет закона који ће омогућити да Инвестиционо развојна банка Републике Српске може обављати платни промет и примати новчане депозите.
Народна скупштина Републике Српске - НСРС - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Народна скупштина Републике Српске - НСРСФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

По хитном поступку усвојени су сљедећи закони: Закон о измјени Закона о отпису потраживања, Закон о измјенама Закона о ветеринарству у Републици Српској, Закон о допуни Закона о банкама Републике Српске, Закон о измјенама и допунама Закона о Инвестиционо-развојној банци Републике Српске и Закон о допуни Закона о унутрашњем платном промету.

Народна скупштина усвојила је у редовној процедури Закон о ловству, Закон о измјенама и допунама Закона о мјерама безбједности у пословању готовим новцем и другим вриједностима – приједлог др Ненада Стевандића, предсједника Народне скупштине, уз прихваћен амандман Клуба посланика СНСД, као и Закон о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима.

Усвојени су и Нацрт закона о ученичком стандарду, уз Закључак о упућивању овог нацрта закона у јавну расправу, која ће бити спроведена у року до 30 дана, Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне – приједлог др Ненада Стевандића, предсједника Народне скупштине, уз Закључак о упућивању овог нацрта закона у јавну расправу, која ће бити спроведена у року од 30 дана и Нацрт закона о измјенама Закона о спровођењу одлука Комисије за заштиту националних споменика установљене у складу са Анексом 8. Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

Народни посланици су усвојили и Извјештај о раду и извршењу Буџета ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за период 1. 1 – 31. 12. 2023. године, као и Извјештај о раду Агенције за високо образовање Републике Српске за 2023. годину.

Преостале тачке дневног реда Десете редовне сједнице:

- Консолидовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске за период 1. 1 – 31. 12. 2023. године;

- Специјални извјештај Институције омбудсмана за људска права Босне и Херцеговине – Анализа реализације препорука омбудсмана за људска права Босне и Херцеговине;

- Информација о активностима институција Републике Српске и представника из Републике Српске у заједничким институцијама БиХ у вези са намјерама Републике Хрватске да одлаже радиоактивни и нуклеарни отпад на локацији Трговска гора;

- Приједлог одлуке о проглашењу Цркве Светог арханђела Михаила Манастира Моштаница у Козарској Дубици спомеником културе – непокретним културним добром од изузетног значаја;

- Избор и именовања.

Десета редовна сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена у уторак, 9. јула 2024. године у 12 часова, након Свечане сједнице, са једном тачком предложеног дневног реда: Обраћање предсједнице Народне скупштине Републике Србије Ане Брнабић, чији почетак је заказан у 11 часова истог дана.

По окончању Десете редовне сједнице заказан је почетак Четрнаесте посебне сједнице, са једном тачком предложеног дневног реда: Информација о потреби покретања процедуре регулисања односа Републике Српске и Федерације БиХ у складу са Дејтонским споразумом и међународним актима - приједлог народних посланика.