latinica  ћирилица
03/07/2024 |  15:12 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Амбасадор Израела у Црној Гори поздравио усвајање Резолуције о Јасеновцу

Амбасадор Израела у Црној Гори Јахел Вилан поздравио је одлуку црногорског параламента да усвоји Резолуцију о геноциду у систему логора Јасеновац, Дахау и Маутхаузен и истакао да Израел није гласао за Резолуцију УН о Сребреници.
Андрија Мандић и Њ.Е. Јахел Вилан  (Фото:skupstina.me) -
Андрија Мандић и Њ.Е. Јахел Вилан (Фото:skupstina.me)

Вилан је у раговору са предсједником црногорске Скупштине Андријом Мандићем нагласио да су односи Израела и Црне Горе много бољи него што су били прије четири године и додао да су Црна Гора и Србија данас најсигурније туристичке дестинације за његов народ.

Израелски амбасадор је рекао да му је част и задовољство што свој мандат завршава вечерашњим откривањем споменика посвећеног операцији "Велвета" у Никшићу, гдје је посебно истакао заслуге предсједника општине Марка Ковачевића, саопштено је из Кабинета предсједника Скупштине Црне Горе.

У саопштењу се наводи да је Мандић са Виланом разговарао о покушају терористичког напада испред Амбасаде Израела у Београду, истичући да је срећан што је напад спријечен херојством младог припадника српске жандармерије и да није било невино страдалих.

Саговорници су, у том контексту, разговарали о сарадњи у области јачања безбједности у Црној Гори, посебно када је ријеч о аеродромима.

Мандић је нагласио да ће Израел у Црној Гори увијек имати искреног пријатеља и савезника, те пожелио да Вилан пренесе срдачан поздрав предсједнику Кнесета.

Предсједник Скупштине Црне Горе је рекао да је споменик операцији "Велвета" симбол пријатељства Црне Горе са Израелом и јеврејским народом, те да му је изузетно драго што је управо Ковачевић дао кључни допринос подизању тог споменика.