latinica  ћирилица
03/07/2024 |  07:54 ⇒ 07:54 | Аутор: СРНА

У Истри ове године и полицијски службеници из Србије

У Истри ће овог љета боравити више од 90 полицајаца из осам земаља, међу којима је и Србија, у оквиру пројекта "Сигурна туристичка дестинација", саопштено је из Полицијске управе истарске.
Полиција Србије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs) -
Полиција Србије (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs)

Основни задатак страних полицијских службеника биће унапређење комуникације и сарадње између хрватске полиције и туриста из њихових земаља како би се страни гости у Хрватској осјећали што угодније и безбједније.

Осим полицијских службеника из Србије, у Истри ће боравити и полицајци из Аустрије, Њемачке, Мађарске, Пољске, Словеније, Италије и Француске.

Аустријски, њемачки, мађарски, пољски, словеначки, италијански и француски полицијски службеници обављаће заједничке службе са хрватским колегама одјевени у своје службене униформе.

Аустријски полицајци биће смјештени у Умагу, италијански у Ровињу, њемачки у Поречу, док ће преостали своје дужности обављати у Пули.

Службеници криминалистичке полиције Србије учествоваће у активностима на успостављању боље и интензивније полицијске сарадње, те подршци у спречавању криминалитета, посебно сложених облика са елементима међународног карактера, као што су трговина људима, организована проституција, кријумчарење људима и незаконите миграције, злоупотреба дроге, разних облика превара, те кривичних дјела крађа.

Они ће бити распоређени у Сектору криминалистичке полиције.

У оквиру пројекта "Сигурна туристичка дестинација", који се спроводи од 2009. године, у Хрватској је до сада боравило око 1.100 полицијских службеника из више од 20 земаља.