latinica  ћирилица
02/07/2024 |  16:20 ⇒ 16:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Милатовић позвао све политичке актере на одговорност и озбиљност

Црногорски предсједник Јаков Милатовић позвао је данас све политичке актере у Црној Гори на одговорност и озбиљност, поручио да се поруке Брисела не смију релативизовати и да Црна Гора не смије да пропусти прилику која јој се указала да што прије постане чланица ЕУ, прије свега, због бољег живота грађана.
Јаков Милатовић (Фото: Танјуг/Служба за информисање предсједника Црне Горе) -
Јаков Милатовић (Фото: Танјуг/Служба за информисање предсједника Црне Горе)

Милатовић је то рекао након, како је навео, трочасовног разговора са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом у Бриселу.

- Мишелу сам пренио увјерење грађана, који су заинтересовани да Црна Гора постане чланица Европске уније и никакве партијске трговине не смију томе да стану на пут - рекао је Милатовић.

На питање да ли недавно усвојена Резолуција о Јасеновцу у црногорском парламенту може утицати на то да пут Црне Горе ка Европској унији буде успорен, Милатовић је поручио да је свима јасно због чега је Мишел одложио своју посјету Црној Гори.

- Посјета Мишела је требало да дође као круна великог напора Црне Горе који је претходних више година урађен и који је наша администрација урадила како бисмо добили позитиван ИБАР - рекао је Милатовић.

У наредном периоду, истиче, Црна Гора се мора одговорније понашати кад су у питању државни интереси земље.

- Пар екселанс државни интерес у Црној Гори је пуноправно чланство Црне Горе у Европској унији и повратак на агенду: Црна Гора у ЕУ до 2028. године - поновио је Милатовић.

Према његовим ријечима, и политички актери морају да се одговорније понашају.

- Морамо да се уозбиљимо. Наши политички актери морају да се уозбиље и морају да се одговорније понашају. Не смијемо да релативизујемо поруке које стижу из Брисела и истински морамо да радимо на учлањењу Црне Горе у ЕУ. И то су врло јасне поруке уколико то желимо, а ја у име грађане Црне Горе, сматрам да је то оно што грађани желе - навео је шеф црногорске државе.

Додао је да у наредном периоду акцент треба ставити на добросусједске односе и на владавину права.

- Видјели сте реакције званичног Загреба. Мислим да те реакције морамо озбиљно да схватимо. Добросусједски односи су важна карика спољнополитичких приоритета Црне Горе и с позиције предсједника урадићу све да задржимо добросусједске односе које смо имали у претходном периоду са свим нашим суседима, али исто тако да истински интензивирамо пут Црне Горе ка Европској унији, без ових излета какве смо у претходном периоду могли да видимо. Позивам све политичке актере на одговорност и озбиљност - рекао је Милатовић.