latinica  ћирилица
03/07/2024 |  10:02 ⇒ 10:02 | Аутор: РТРС

Ово смо градили од нуле: Ево зашто Горан Старчевић из Проинтера не страхује од санкција

Пословица каже – не постоје проблеми, већ изазови. Ово је, свакако, највећи са којим смо се суочили, али сигуран сам да су аргументи у нашим рукама. Тако Горан Старчевић, руководилац сектора аутоматизације у компанији Проинтер ИТСС, чланици Инфинитy Интернатионал Гроуп, доживљава санкције америчке администрације недавно уведене фирми у којој ради већ шест година.
Горан Старчевић (фото: Infinity International Group) -
Горан Старчевић (фото: Infinity International Group)

Тих аргумената је много, тврди Горан, али први и основни је да смо створили компанију која вриједи и да смо много тога изградили од нуле. То што смо градили сад је на изузетно високом нивоу, сматра овај инжењер електротехнике који, како каже, вјерује у траг који су он и колеге оставили у индустрији информационих технологија.

- Наши људи и стручњаци стигли су до тог нивоа да самостално могу завршити врло комплексне послове, не ослањајући се на друге фирме ни извана ни интерно. Мислим да је велика ствар што управо захваљујући свом знању и експертизи можемо покрити 90 одсто послова из ове бранше и одговорити на захтјеве тржишта“, објашњава Горан иза којег је неколико важних пројеката и иновација из области саобраћаја и енергетике.
У Проинтер је дошао тек загазивши у тридесете. Сада, са скоро четрдесет година, породицом у којој је десетогодишња школарка и искуством које се нагомилало, ствари су се потпуно искристалисале – "дизање сидра" не долази у обзир.

Јесам ли након мјера које су погодиле компанију у некој врсти неизвјесности? Дјелимично јесам, као и све моје колеге не само у Проинтеру, већ и у свим осталим компанијама које су се нашле у истом положају. Не можете да о томе не размишљате, много је питања у нашим главама, а, наравно, ту је и ружан осјећај да вас неко кажњава и доводи у неугодан положај након што сте се годинама усавршавали и напредовали у свом послу - признаје Горан.

Он се трудио да напредује и у фирмама у којима је раније радио, а било их је од Србије до Италије. У међувремену је тражио домаћу компанију и нашао је. Како каже – све док је она лојална њему, биће и он њој.

- Имао сам прилику да сагледам и оно што се нуди у иностраним компанијама и остајем при ставу да треба радити на домаћем терену, међу својим људима. Моја ћерка увелико иде у школу, има своје пријатеље и свој мали свијет и немам намјеру да то мијењам“, каже Горан и додаје да он и његов тим и ових турбулентних дана настављају да раде на започетим пројектима.

И опет понавља – пред нама је изазов који ће нас можда опоменути да увијек будемо свјесни да је снага у томе да што мање зависимо од других и да, без обзира на препреке, оснажујемо једни друге и сами себе.