latinica  ћирилица
03/07/2024 |  11:06 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Прва сједница Парламентарног форума Србије и Српске: Циљ још бољи односи и сарадња (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас одржана прва сједница Парламентарног форума Србије и Републике Српске.
Марић и Жунић - Фото: РТРС
Марић и ЖунићФото: РТРС

Копредсједавајући Парламентарног форума Игор Жунић рекао је да је на сједници анализиран досадашњи учинак у специјалним везама Србије и Републике Српске и да је произашло неколико закључака који ће бити упућени извршним органима Српске и Србије.

- Један од закључака је да ћемо тражити да се направи свеобухватан документ који ће тачно дефинисати шта је то урађено из сваке области коју покрива Споразум о специјалним и паралелним везама - рекао је Жунић.

Копредсједавајући Парламентарног форума Душан Марић рекао је да је у појединим областима овог споразума урађено много, али да постоје области у којима није урађено ништа.

Он је изразио наду да ће формирање Форума допринијети бољим односима и сарадњи.

Гворећи о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, Марић је рекао да Декларација ни на који начин не угрожава БиХ и ниједан народ у БиХ.

- Формирање Форума није упрено против БиХ нити против друга два нариода. Ми смо отворени за сарадњу и са Парламентарном скупштином БиХ и парламентом Федерације БиХ. Циљ је да имамо што боље односе са БиХ и свим народима, да влада мир. Ми смо братски народи и зато сарађујемо - истакао је Марић.