latinica  ћирилица
03/07/2024 |  11:59 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Декларација - путоказ за будуће дјеловање

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин рекао је да Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, коју је усвојила Народна скупштина Српске, треба да буде путоказ за дјеловање у будућности када се расправља и доносе одлуке од значаја за Републику Српску и српски народ.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Поздрављајући усвајање Декларације, коју је претходно усвојио Свесрпски сабор, Жупљанин је изјавио Срни да је то најзначајнији документ у новијој историји српског народа који гарантује мир, стабилност и развој цијелог региона, а посебно Срба.

Он је нагласио да српски народ позива све друге народе и грађане региона да заједнички доприносе суживоту у миру, а све остале домаће и стране факторе да не угрожавају мир и стабилност.

- Позивамо друге народе у БиХ да све одлуке о будућности БиХ буду израз демократског дијалога конститутивних народа и ентитета без мијешања страног фактора, у условима мира и стабилности и одсуству ратнохушкачке реторике - напоменуо је Жупљанин.

Он је рекао да Организација старјешина ВРС позива и све друге патриотске снаге у Српској, Србији и региону и широм свијета да разумију историјски контекст актуелних догађања и својим јединственим дјеловањем оснаже примјену усвојене Декларације.

- Посебно нас радује чињеница да је јуче у Народној скупштини Републике Српске исказано српско јединство и политичка зрелост и одговорност српских посланика - истакао је Жупљанин.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа и закључке у вези са овим документом са Свесрпског сабора у Београду.