latinica  ћирилица
02/07/2024 |  13:46 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

Перић Ромић: Циљ је увођење правне несигурности, резултати су утврђени 2022. године

Декан Факултета политичких наука у Бањалуци Ранка Перић Ромић изјавила је да је првобитни циљ жријебања у Централној изборној комисији за петог делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, био да се произведе правна несигурност, те додала да су имена делегата утврђена када је Народна скупштина Републике Српске спровела изборем а надлежна комисија потврдила резултате.
Ранка Перић Ромић - Фото: РТРС
Ранка Перић РомићФото: РТРС

Перић Ромић, која је и посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, каже да се делегат ове странке у Клубу Срба неће повући јер су избори завршени, истакавши да је Народна скупштина једина надлежна за тај процес.

- Централна изборна комисија није имала правну основу да поништи одлуку коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске - поручила је Перић Ромић.

Указује да је надлежна скупштинска комисија утврдила резултате избора чиме је тај посао завршен.

- На гласачком листићу стајало је упутство како да се гласа. Није само погрешно гласано, него је прекрижена листа ПДП-а. По логици здравог разума било је јасно да је тај листић неважећи - навела је Перић Ромић за Срну.

Централна изборна комисија БиХ јуче је, мимо свих законских процедура, двије године након легално и легитимно спроведених избора, извукла из бубња кандидатску листу ПДП-а на жријебању за додјелу мандата из реда српског народа из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Имајући у виду да делегате из Републике Српске бира Народна скупштина Републике Српске, овим начином избора делегата није се поштовала воља грађана.

Осим листе ПДП-а, у бубњу је била и листа Ранке Перић Ромић на којој је Сњежана Новаковић Бурсаћ из СНСД-а, која је у Народној скупштини Републике Српске након општих избора 2022. године изабрана у Дом народа.