latinica  ћирилица
02/07/2024 |  15:24 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Када Марфи оде из БиХ, постојаће могућности да се ресетују односи Српске и Америке

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да проблем Републике Српске са САД има своје име и презиме које гласи Мајкл Марфи, и оног тренутка када Марфи оде из БиХ постојаће могућност да се ресетују односи Српске и САД.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Мислим да је свима апсолутно јасно да је Мајкл Марфи проблем на релацији Република Српска - САД, јер проблеми које Република Српска има са САД проистичу из потпуно погрешног информисања Стејт департмента, његове централе у Вашингтону, о дешавањима у БиХ - нагласио је Ковачевић у изјави за Срну.

Он је упитао како је могуће да је претходни амбасадор САД Ерик Нелсон имао потпуно коректне односе са руководством Ррпублике Српске, са Милорадом Додика и са свима који су изабрани у име Републике Српске.

- Сарађивали смо партнерски и имали једну добру партнерску комуникацију. Много задатака и изазаова рјешавали смо кроз дијалог и уз међусобно поштовање - указао је Ковачевић, који је и портпарол СНСД-а.

Поновивши да је проблем Републике Српске са САД Мајкл Марфи, Ковачевић је рекао у изјави за Срну да оног тренутка када Марфи оде из БиХ постојаће могућност да се ресетују односи Српске и САД и да се они поправе у сваком слислу.

- Да поново почнемо да радимо и сарађујемо као партнери, јер сматрамо да сви гаранти Дејтонског мировног споразума, укључујући наравно и САД, треба да буду партнери свих нас из БиХ и да нам помажу у томе како да превазилазимо унутрашње порблеме, а не да буду кључни унутрашњи проблем у БиХ - указао је Ковачевић.

Он је рекао да се, захваљујући Мајклу Марфију, управо то и догодило у овом мандату америчког амбасадора, те да Република Српска рачуна да ће са одласком Марфија бити завршена та епизода и да ће се ти односи поправљати.

- Да ли ће они бити идеална, то је сугурно нешто што не могу да гарантујем и што не дјелује тако изгледно, али сам потпуно сигуран да неће бити овако лоши и да нећемо имати тако ишчашено, тако једнострано, тако лицемјерно тумачење Дејтонског мировног споразума, него да ћемо моћи нормално да разговарамо о стварима и о којима се не слажемо, да ћемо констатовати да немамо исти мишљење, али да ћемо моћи да комуницирамо о свим отвореним темама и да ће Република Српска бити партнер, а не мета коју је потребно уништити - истакао је Ковачевић.

Он је поручио да Републику Српску нико неће уништити, јер тврд је орах воћка чудновата.