latinica  ћирилица
02/07/2024 |  14:42 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије у суботу у Братунцу служи помен убијеним Србима

Његова светост патријарх српски Порфирије ће у суботу, 6. јула, у Братунцу служити Свету литургију и помен Србима убијеним прије 32 године у Бирчу и средњем Подрињу, а све парохијске цркве у Београду организују бесплатан одлазак у Братунац, најављено је из Српске православне цркве.
Патријарх српски Порфирије (Фото: spc.rs) -
Патријарх српски Порфирије (Фото: spc.rs)

На сајту СПЦ објављено је да су Бљечево, Гниона, Осмаче, Поточари, Карно, Вијогор, Осредак, Чумавичје, Залазје, Ратковићи, Брежани, Загони, Крњићи, Сасе, Залазје, Магашиће, Јежештица, Подравање, Факовићи, Бољевићи, Бјеловац, Сикирић, Кравица, Метаљка, Рупово брдо, Брацан, Ванџићи, Доња и Горња Каменица, Глођанско брдо, Козјак, Маскалића поток, Широки пут и Трешњица само дио листе стратишта на подручју средњег Подриња и Бирча на којима су прије више од три деценије на најсвирепији начин побијене хиљаде недужних православних Срба.

Из СПЦ су истакли да је подручје средњег Подриња и Бирча равно највећим стратиштима српског народа који је овдје поновио завјет Светог кнеза Лазара да је земаљско за малена царство, а небеско увијек и довијека.

У саопштењу се наводи да о размјерама страдања, о плановима и спровођењу геноцида и етничког чишћења православног живља у општинама регије Бирач, о најсвирепијим злочинима за које још нико није одговарао пред судовима земаљским, детаљно сведочи извјештај објављен на интернет страници општине Братунац.

- Сjећајући се мученика невино пострадалих на праговима својих кућа, благочестиви народ из свих српских крајева традиционално се окупља на црквено-народном сабору под називом "Да се не заборави" испред братуначког храма Успења Пресвете Богородице, гдје ће и ове године, у суботу, 6. јула, Његова светост патријарх српски Порфирије служити Свету литургију и помен пострадалим Србима Бирча и средњег Подриња - навели су из СПЦ.

Пријаве за путовање и све детаље о програму путовања заинтересовани могу добити од свештенства у свим београдским храмовима.