latinica  ћирилица
02/07/2024 |  15:34 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Вишковић: Српска и Србија један народ; Усвајање Декларације историјски чин (ВИДЕО)

Република Српска и Србија су један народ и жеља нам је да у будућности имамо још јаче односе и још јачу повезаност, не само на економском плану, него и на свим осталим, изјавио је премијер Српске Радован Вишковић у Народној скупштини Српске.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Усвајање Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа је историјски чин за Српску и Србију - истакао је Вишковић. 

Вишковић је поручио да као предсједник Владе Српске апсолутно прихвата то да ће Владе Српске и Србије радити акциони план за свих 49 тачака Декларације.

- Велика захвалност предсједнику Српске Милораду Додику и предсједнику Србије Александру Вучићу на томе што су дошли до консензуса да ово питање на овакав начин поставе - нагласио је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да су само дан или два прије одржавања Свесрпског сабора амбасадори Квинте у Београду, уз покровитељство америчких амбасадора, расправљали о овој Декларацији.

- Тада смо имали написмено које су биле њихове примједбе и то је све оно што смо данас могли да чујемо од неких. Иста кухиња, исти налогодавац, само други спикер - рекао је Вишковић.

Вишковић је додао да никако не могу да стоје тврдње да је овом Декларацијом укинут Дан Републике Српске. 

- Имамо закон о Дану Републике Српске који каже да се 9. јануар утврђује као Дан Републике Српске. Влада Српске својом одлуком уређује начин обиљежавања Дана Републике и то је радила све ове године. Сигуран сам, с обзиром на ову Декларацију, да ће 9. јануара 2025. године то обиљежавање бити још достојанственије - навео је Вишковић.