latinica  ћирилица
02/07/2024 |  08:01 ⇒ 09:07 | Аутор: РТРС

Петрић: Класични изборни инжињеринг по налогу страних извођача (ВИДЕО)

Јучерашње жријебање за петог делегата у Клубу Срба у Дому народа ПСБ иХ је класични изборни инжињеринг по налогу страних извођача, а извршилац је Уставни суд БиХ, а одмах до њега ЦИК БиХ, рекао је Бранко Петрић, бивши предсједник ЦИК-а БиХ, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Жријебање - Фото: РТРС
ЖријебањеФото: РТРС

- Само жријебање није проблематично, оно је предвиђено када два кандидата имају исти број гласова, али питање када се оно врши. У овом тренутку оно је бесмислица, јер резултати су давно утврђени и имплементирани. Ово је један преседан који није забиљежен и евентуалне одлуке о неким неправилностима након објаве службених резултата избора могу имати само декларативни карактер, никако конститутивни да се на основу њих мијења већ раније утврђени и објављени резултати који су имплементирани, а органи почели да врше власт, односно функцију - поручио је Петрић.

Како сам каже овакав сценарио није видио нигдје у свијету, а одавно је у изборном процесу.

- У изборима сам од 90-их година прошлог вијека, пратио сам и у цијелом свијету изборе, али овако нешто од Кореје до Мексика, па од Аустралије до Гане гдје сам пратио изборе, никада ништа слично није виђено - истакао је Петрић.