latinica  ћирилица
01/07/2024 |  18:37 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Након рекордне године, отказани бројни летови; Да ли је тузлански аеродром пред гашењем? (ВИДЕО)

Прошла година била је једна од успјешнијих у историји Међународног аеродрома Тузла, јер је превезено 600 хиљада путника. Међутим, након прошлогодишњег укидања бројних линија Wizz air-а и смањења броја путника, све се чешће поставља питање - да ли је тузлански међународни аеродром пред гашењем?
Аеродром Тузла - Фото: РТРС
Аеродром ТузлаФото: РТРС

Од амбициозног плана да са тузланског аеродрома полети милион путника годишње, повлачењем Wizz air-а на писти дугој 2.900 метара све је мање авиона. У првих шест мјесеци ове године превезено је 90 хиљада путника, што је пад од 50 одсто у односу на исти период прошле године.

Џевад Халилчевић, директор Међународног аеродрома Тузла, каже да је то посљедица глобалног дешавања у авиоиндустрији.

- Због повлачење великог броја авиона типа ербас 320 и 321 на ванредни сервис, дошло је до великог раскорака између понуде и потражње - додаје Халилчевић.

Са тузланског аеродрома повукли су многи власници рент-а-кар агенција, а грађанима Дубрава пропале су бројне инвестиције.

Рајанер се није вратио ни након укидања таксе од три марке по путнику. Није помогла ни субвенција Владе Тузланског кантона од 2,5 милиона марака грчкој компанији Лумивингс која се након неколико мјесеци рада повукла.

- Крајњи резутат је био јако мало путника, испод нивоа рентабилности, тако да су почели да трпе губитке и на крају престали да лете прије планираног рока - рекао је Халилчевић.

Гашења аеродрома неће бити, поручују из управе. Гради се трећи гејт за одлазак путника, 320 паркинг мјеста и свјетла на стази за полијетење и слијетање авиона. 

С друге стране, због проблема које трпе грађани, прстом се упире у власт оптужујући их да посао са аеродромом користе за своје личне потребе.