latinica  ћирилица
02/07/2024 |  09:33 ⇒ 11:38 | Аутор: dnevni avaz

Аврамовић: Како је ПДП добио делегата, а унапријед изгубио Бањалуку

Избори су превише озбиљна ствар да би били преспуштени бирачима, овом девизом се очигледно руководио ЦИК, рекао је за Аваз политички аналитичар Жељко Аврамовић.
Жријебање - Фото: РТРС
ЖријебањеФото: РТРС

Његову реакцију у дешавањима у ЦИК-у преносимо у цијелости.

- Толика повика на изборни процес како није легитиман, на изборе како нису кредибилни, па увођење читача отиска, скенера, на стану стотине милиона трошка, изборна грозница, неизвјесност. А показало се да све може једноставно и сигурно. И што је најважније, без неизвјесности. Изборни лото. Сви у бубањ. И увијек буду извучени они који требају (питајте СДА). Осталима више среће у сљедећем извлачењу.

Шалу на страну, али коме је и зашто требала ова фарса? Савјет министара неће бити промијењен. Ако се споје сви, који су неспојиви може бити изгласано неповјерење, али Савјет министара остаје у техничком мандату.

И ова могућност је мало вјероватна, јер странке из Федерације БиХ које су сада опозиција очекују да ће бити власт послије сљедећих избора и тешко да ће ризиковати да буду оптужене да су закочиле БиХ, само да би тјерале мак на конац. Прича о одузимању контролног пакета, погубна је највише за оне који највише славе.

ПДП није добио ниста, сем посланичке плате за Вуковића, али су тим чином изгубили изборе у Бањалуци. Покопали су све шансе Станивуковића, али и амбиције Јелене Тривић, која је њихов изданак зарад једне плате и много сујете. Људи који су у Бањој Луци гласали за Станивуковића и Тривић су неспорно против Милорада Додика, али нису љубитељи страног уплитања и нису против Републике Српске. Напротив у потпуности су за њу. Све сто је урађено, од пресуде Суда до одлуке ЦИК-а урађено је траљаво и провидно. Како ПДП да објасни да није инструментализиван, да све није урађено у туђем интересу и да ништа неће користити Републици Српској? И ко ће да повјерује у та објашњења .Више нема наивних. Добили су плату за Вуковића, а оставиће без плате Станивуковића. 1:1 или можда 0:0 - упитао је.