latinica  ћирилица
01/07/2024 |  18:30 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Нове пријетње Америке: Саливен призива додатне санкције за званичнике Српске (ВИДЕО)

Нове пријетње Сједињених Држава Републици Српској. Овај пут од Џејка Саливена, савјетника за националну безбједност америчког предсједника, који призива санкције за званичнике Српске, прије свих за предсједника Милорада Додика.
Џејк Саливен (Фото: EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE) -
Џејк Саливен (Фото: EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE)

И не само то, отворено каже да је циљ БиХ интегрисати у НАТО. Као и остали амерички званичници, ни он се не обазире на грађане Српске, којима се као запосленима у компанијама, које су под санкцијама, угрожавају основна људска права.

Таман када помислите да се у покушајима урушавања Републике Српске и ширењу дезинформација не може даље, политичко Сарајево и поједини медији докажу супротно.

На једном сарајевском порталу објављено је да се из власништва санкционисане компаније Проинтер повукао Дејан Илић и нестао. Зашто је то и више од лажи појашњавају из компаније Инфинити група.

- Није тачно да се, како сте навели у тексту, привидно из власништва Проинтера Бањалука повлачи и Дејан Илић. Дејан Илић, некадашњи сувласник компаније преминуо је 23 . фебруара ове године , након борбе са тешком болешћу, а његовој супрузи и кћерки припао је власнички удио након оставинског поступка - истакли су из Инфинитија.

Да ли је коментар потребан? Циљ оправдава средства мото је америчке администрације. Па тако, савјетник за националну безбједност предсједника Америке Џејк Саливен, да ли лоше информисан о ситуацији у БиХ или добро брифован објављује да настављају са санкцијама.

- Наставићемо одговарати на сецесионистичке акције и нападе на Дејтонски мировни споразум, укључујући кориштење додатних санкција. Позивам и Кристијана Шмита да користи Бонска овлаштења како би "одбранио Дејтон. Циљ је постизање демократске и просперитетне БиХ интегрисане у евроатлантску заједницу - рекао је Саливен.

- Ко је Кристијан Шмит да користи бонска овлашћења, да ли се Република Српска нешто пита када је ријеч о евроатланским интеграцијама БиХ? На ова питања Саливен не одговара, а позива се на Дејтон којег својим изјавама сам не поштује. На америчком дневном реду је покушај дисциплиновања Републике Српске, каже потпрердсједник Владе Ален Шеранић.

- Баналне и сулуде санкције представљају пријетње и дисциплину мини Устава и Дејтона. Ако нећемо у овој земљи функционисати по Уставу по чемуи ћемо функционисати - рекао је Шеранић.

Шеранић каже да није изузет од чињенице да је упитно здравствено осигурање за 800 радника запослених у фирмама под америчким санкцијама. То није угрозило само толики број радника већ и чланове њихових породица који су осигурани преко њих, па је ријеч о неколико хиљада људи.

- На овај начин ми ћемо остати без одређеног износа то су милионски износи. Доћи ће у питање ликвидност, нећемо моћи да плаћамо обавезе према здравственом систему - навео је директор ФЗО Српске Дејан Кустурић.

Дакле, да ли неко још није схватио шта је циљ санкција? Политички, али и економски онеспособити Српску, а велики број њених грађана оставити без основних људских права.