latinica  ћирилица
01/07/2024 |  18:14 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Ново гажење дејтонског Устава у режији Централне изборне комисије (ВИДЕО)

Централна изборна комисија БиХ данас је жријебањем, непуне двије године након легално и легитиимно проведених Општих избора, додијелила мандат у Дому народа БиХ из реда српског народа - кандидатској листи ПДП-а, конкретно Ненаду Вуковићу. У СНСД-у кажу да се неће повући и да, што се њих тиче, у Клубу Срба остају четири делегата из СНСД-а и један из СДС-а.
Жријебање - Фото: РТРС
ЖријебањеФото: РТРС

ПДП-ов Ненад Вуковић каже да ће се његовим избором у Дом народа отворити врата промјени власти на нивоу БиХ.

Умјесто у Народној скупштини Републике Српске, први пут у постдејтонској БиХ, један делегат у Клубу Срба Дома народа изабран је жријебом, у ЦИК. Службеница Комисије Зехра Тепић била је "срећне руке" за ПДП-овог Ненада Вуковића.

- Прва извучена кандидатска листа која осваја мандат је кандидатска листа ПДП Партија демократског прогреса - рекла је након жријеба портпарол ЦИК-а БиХ Максида Пирић.

У другој куглици остала је кандидатска листе Ранке Ромић Перић с именом Сњежане Новаковић Бурсаћ из СНСД-а која функцију делегата у Дому народа ПС обавља непуне двије године. Званично није обавјештена о резултату жријебања, с нестрпљењем очекује објашњење ЦИК-а о разлогу престанка мандата с обзиром на то да Изборни закон БиХ није предввидио овакву ситуацију.

- Ово је лакрдија, овдје нема никавог права. Једва чекам да видим некакав званичан папир који ја као делегат нисам добила. нити ме ико обавјешатава. Колико сам упозната ни Народна скупштина Српске није упозната о одлуци Суда. Вјероватно су свјесни да су у тешком правном проблему који је немогуће правно завршити - рекла је делегат у Дому народа ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Ненад Вуковић задовољан је напустио ЦИК. Каже да ће у Дому народа адекватно представљати Републику Српску и српски народ. На директно питање смета ли му што га је изабрао ЦИК а не Народна скупштина каже да је важно да је правда побиједила. С уласком ПДП-а у Дом народа најављује промјену власти на нивоу БиХ.

- Поновићу да је наша интенција да разријешимо постојећи Савјет министара. Ми не гарантујемо да имамо већину за то, ми нисмо ни са ким разговарали на ту тему, али сматрамо да треба да покренемо ту процедуру - навео је Вуковић.

Посљедице интервенције ЦИК БиХ у избор српских делегата за Дом народа је дуализам власти. Већ једном се десило да су опозиционе странке из Републике Српске биле дио већине у Сарајеву што их је стално конфронтирало са Бања Луком. То је рецепт да се закочи Српска-поручује предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић.

- Циљ је да се направи подјела у Републици Српској, да имате једну власт на нивоу БиХ, другу на нивоу Српске и то је најбољи начин за међусрпске сукобе. Јасно нам је ко је креатор овога и да они који нису могли ни на који начин да нас блокирају да заступамо једнинствену српску политику у Бањалуци и Сарајеву, они сада покушавају да на том једном дијелу политичке линије направе лакши напад на Српску - сматра пред - изјавио је Стевандић.

Подсјећамо, листе СНСД и ПДП-а су након гласања у Народној скупштини имале по 12 гласова али је тада надлежна скупштинска Комисија утврдила да један посланик није правилно гласао чиме је Новаковић Бурсаћ стекла предност у односу на Вуковића и добила мандат у Дому народа. Услиједиле су потом жалбе, судске пресуде на крају жријеб који је прекројио одлуку Народне скупштине.

- Једина институција која бира делегате у Клубу Срба је народна скупштина Републике Српске.Т о нису киндер јаја. У Дому народа постоје нои који представљају народе а сада се покушава увести онај који представља ЦИК. Нико из СНСД се неће повући , СНСД има четири делегата а СДС једног као и до сада - јасан је делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ Радован Ковачевић.

Премијер Радован Вишковић поручио је да се жријебањем у ЦИК-у мијења народна воља и тиме на све могуће начине покушавају у власт инсталирати послушници, који би, како је рекао, у наредном периоду требали да имплементирају прљаве и нечасне радње које западне амбасаде спроводе у БиХ у обрачуну са Републиком Српском.