latinica  ћирилица
01/07/2024 |  17:17 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Шеранић: Добра сарадња локалног и републичког нивоа довела до унапређења социјалне заштите (ВИДЕО)

Примјер добре сарадње Градске управе са Министарством здравља, са установама здравствене и социјалне заштите, посебно када су у питању нови пројекти, истиче се у граду Приједору. Оцјена је ово министра здравља и социјалне заштите Републике Срспке, Алена Шеранића, током радне посјете Приједору гдје је обишао општу Болницу, Дом за лица са инвалидитетом и Дом здравља у Оштрој Луци.
Шеранић у Приједору - Фото: РТРС
Шеранић у ПриједоруФото: РТРС

Анализа стања и могућности унапређења здравствене и социјалне заштите мјештана Оштре Луке, била је једна од тема радног састанка.

Мјештани су задовољни услугама Дома здравља, али како кажу, старије становништво удаљењо од центра општине не може редовно да користи услуге Дома здравља.

- Разговарали смо о будућим пројектима и сарадњи и просто тражили модул за још унапређења здравствене заштите за љествицу више - рекла је Љиљана Трнинић Бркић, директорка Дома здравља Оштра Лука.

Министарство ће у наредном периоду помоћи општини Оштра Лука у набавци возила за потребе патронажних посјета становницима.

Министар Шеранић је истакао да је све спремно и за прелазак оштролучког Дома здравља на трезорско пословање.

- Овај заједнички пројекат набавке возила биће изразито значајан јер ће помоћи становништву и бити од велике користи - навео је Душко Дошеновић, замјеник начелника општине Оштра Лука.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске каже да ће ресорно министарсво свакако кроз модел самог конкурса, који подразумијева издвајање лутријских средстава, намијењених за социјалмну заштиту, гледати да помогне општини Оштра Лука.

- Циљ нам је да заједнички обезбиједимо једно пунтичко возило које би омогућило патронажне посјете грађанима у Оштрој Луци - истакао је Шеранић.

Пројекат деинституционализације становања уз подршку, презентован је министру током посјете Дому за лица с инвалидитетом у Приједору.

У оквиру Дома, на дијелу пољопривредне економије, планирана је изградња осам мобилних кућица у којој ће корисници боравити самостално, уз стручну подршку.

- Сваки наш пројекат је разматран са министром и његовим сарадницима, тако да и овај нови што смо урадили у вези са деинституционализацијом становања биће наша скорија будућност - рекао је Никола Вујасиновић, директор ЈУ Дом за лица са инвалидитетом у Приједору.

Добра сарадња локалног и републичког нивоа довела је до унапређења социјалне заштите у граду на Сани.

- Ово је добар примјер када видите да има воље са републичог али и са локалног нивоа, и када имате квалитетан кадар који се бави проблемом одређене установе - нагласио је Слободан Јавор, градоначелник Приједора.

Министар Шеранић је упутио захвалност градоначелнику Приједора што је подржао све пројекте који су планирани по питању развоја и цијелог града али и установа у њему.

Заостални порески доприноси, захваљујући Министарству и локалној самоуправи, ускоро ће бити прошлост и за приједорски Дом за старија лица.

Разговарано је и о могућностима проширења капацитета Дома у којем тренутно борави 204 лица.

Град Приједор, за област социјалне заштите, издваја 8.550.000 КМ.