latinica  ћирилица
29/06/2024 |  19:24 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Сајић: Окупљања подсјећају на важност заједништва и чувања традиције и културе

Генерални конзул БиХ у Штутгарту Вера Сајић присуствовала је данас у Хајлброну поред Штутгарта, отварању Видовданских дјечијих спортских игра, на којима учествује око хиљаду малишана, ученика српских допунских школа у покрајини Баден Виртемберг.
Штутгарт-Видовданске дјечије спортске игре - Фото: СРНА
Штутгарт-Видовданске дјечије спортске игреФото: СРНА

- Видовдан је увијек прилика да се окупимо и сабирамо, јер он вијековима обасјава наше српско биће, па тако и данас. Видовдан се не заборавља, чува се и памти јер представља велику жртву наших предака који су бранили нашу отаџбину и крст часни - истакла је Сајићева у обраћању малишанима.

Она је напоменула да се овим Видовданским играма обиљежава, између осталог, и успјешан крај једне школске године током које су дјеца учила своју ћирилицу, читала и учила о својој историји, култури и традицији.

- Дјеци желим да запамте поруку да је знање моћ и да вам га нико не може одузети. Ова окупљања нас спајају, подсјећају ко смо и колико је важно заједништво, припадност своме роду и да чувамо од заборава све наше вриједности, традицију и културу - истакла је Сајићева.

Видовданске дјечије спортске игре отворио је министар без портфеља у Влади Србије задужен за координацију активности и мјера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић.

Он је истакао да ова манифестација, коју организује Генерални конзулат Србије у Штутгарту, у сарадњи са наставницима Српске допунске школе, има изузетно важну улогу у животима дјеце која живе у иностранству.

- Важно је дјецо да, гдје год живјели, његујете своје коријене и културу, и навијате за Србију и за Републику Српску, да увијек памтите да смо један народ и да ријека Дрина није граница која нас раздваја, него кичма која нас спаја - истакао је Милићевић.

Он је рекао да је поносан на то што дјеца вриједно уче српски језик, културу и историју кроз Српску допунску школу.