latinica  ћирилица
21/06/2024 |  10:56 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

У Паризу отворена изложба "Спорт у уметности. Уметност спорта" (ФОТО)

У Културном центру Србије у Паризу отворена је изложба "Спорт у уметности. Уметност спорта" која је настала као резултат сарадње Музеја савремене умјетности Републике Српске и музеја из Републике Србије - Галерије Матице српске, Музеја Југославије.
Изложба (фото: Музеј савремене умјетности Републике Српске) -
Изложба (фото: Музеј савремене умјетности Републике Српске)

На изложби су представљена 44 умјетничка дјела и предмета из ових институција настала у периоду од 1858. до 2018. године која свједоче о учешћу српских и југословенских спортиста на пређашњим Олимпијским играма.

Изложбу је свечано отворио министар културе Републике Србије Никола Селаковић, а присутнима су се обратили предсједница Покрајинске владе Маја Гојковић, управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски и директорка Културног центра Натали Бељански.

Свечаном отварању су присуствовале амбасадорка БиХ у Француској Бојана Кондић Панић, амбасадорка Србије у Француској Ана Хрустановић и директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић која је уједно и једна од ауторки изложбе.

Фото: Музеј савремене умјетности Републике Српске

Цјелокупни визуелни идентитет изложбе је осмислио дизајнер Музеја савремене умјетности Републике Српске Немања Мићевић.

Овај важан умјетнички пројекат представио је одабрана дјела из колекције Музеја савремене умјетности Републике Српске, Галерије Матице српске, Музеја Југославије, Галерије слика "Сава Шумановић" у Шиду, Музеја савремене уметности у Београду, Галерије Српске академије наука и уметности и Куће Легата у Београду.

Одабране радове потписују умјетници Сава Шумановић, Иван Радовић, Петар Добровић, Иван Табаковић, Стева Тодоровић, Петар Омчикус, Душан Тодоровић, Бојан Бем, Урош Ђурић и Томислав Петернек, али и Хенри Мур, Енди Ворхол, Сај Твомбли, Микеланђело Пистолето, Готфрид Хелнвајн и Џејмс Розенквист.

Такође, публика ће имати прилику да види и спортске реквизите, медаље и фотографије из колекције Музеја Југославије и умјетничке фотографије из Музеја савремене уметности у Београду, који свједоче о учешћу српских и југословенских спортиста на пређашњим Олимпијским играма и о организацији највећих спортских манифестација у ондашњој држави.

Фото: Музеј савремене умјетности Републике Српске

Припремом ове изложбе оформљена је "музејска репрезентација" која, кроз јединствен одабир умјетничких дјела и музејских предмета, на Олимпијским играма у Паризу наступа у дисциплини умјетност са темом спорта у српским музејским колекцијама и указује на важност културне дипломатије.

Изложбу "Спорт у уметности. Уметност спорта" прати српско-француски истоимени каталог са уводним текстом Тијане Палковљевић Бугарски, управнице Галерије Матице српске и Неде Кнежевић, директорке Музеја Југославије, које су уједно и координаторке пројекта.

Ауторске текстове потписују Симона Чупић, историчарка умјетности и Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске, које су ауторке изложбе.

Стручни сарадници на реализацији изложбе су Никола Ивановић, кустос Галерије Матице српске и Радован Цукић, виши кустос Музеја Југославије.

Министарство културе Србије омогућило је реализацију каталога и изложбе, а подршку је пружио Француски институт у Србији.