latinica  ћирилица
19/06/2024 |  11:19 ⇒ 11:25 | Аутор: РТРС

Изложба "Спорт у умјетности. Умјетност спорта" стиже у Културни центар Србије у Паризу

Уочи Олимпијских игара у Паризу, Културни центар Србије у Паризу приређује изложбу под називом "Спорт у умјетности. Умјетност спорта", која ће свечано бити отворена у 20. јуна 2024. године у 19.30 часова.
Париз (Фото: EPA/IAN LANGSDON) -
Париз (Фото: EPA/IAN LANGSDON)

Ова изложба представља јединствени поглед на спортско-умјетнички идентитет српског народа кроз богату колекцију умјетничких дјела и предмета из реномираних српских музеја. Изложба ће трајати до 20. јула.

"Спорт у умјетности. Умјетност спорта" обухвата 44 изузетна умјетничка дјела и предмета који датирају од 1858. до 2018. године, из музеја као што су Галерија Матице српске, Музеј савремене умјетности Републике Српске, Музеј Југославије, Галерија слика "Сава Шумановић" у Шиду, Музеј савремене умјетности у Београду, Галерија Српске академије наука и умјетности и Кућа Легата у Београду.

Међу ауторима су Сава Шумановић, Иван Радовић, Петар Добровић, Иван Табаковић, Хенри Мур, Енди Ворхол, Сај Твомбли, Микеланђело Пистолето, Готфрид Хелнвајн, Џејмс Розенквист и други.

Посјетиоци ће имати прилику да виде и спортске реквизите, медаље и фотографије из Музеја Југославије, као и умјетничке фотографије из Музеја савремене умјетности у Београду, које свједоче о значају српских и југословенских спортиста на претходним Олимпијским играма и организацији великих спортских догађаја у прошлости.

Посебно ће бити истакнута најстарија представа спорта на слици "Прво српско гимнастичко друштво" из 1858. године, сликара Стевана Тодоровића из Народног музеја Србије, представљена уз помоћ нових модерних технологија.

Изложба ће бити отворена за посјетиоце од 20. јуна до 20. јула 2024. године, пружајући јединствену прилику да се дубље урони у фасцинантан свет спорта кроз умјетничку призму српске културе.

Извор: ssup.fr