latinica  ћирилица
28/06/2024 |  16:03 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Додик: Од наредне године патријарх Порфирије високи покровитељ велике Андрићеве награде

Са Његовом светошћу патријархом српским Порфиријем договорено је да од наредне године буде високи покровитељ додјељивања Велике награде Иво Андрић, уз аистенцију Андрићевог института и власти Републике Српске, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Андрићград - Милорад Додик - Фото: РТРС
Андрићград - Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је нагласио да је одлука Емира Кустурице да се формира Андрићев институт била историјски важна, те навео да ова установа данас има не само регионални, него и свјетски значај.

- А ми из Реублике Српске смо то подржали у жељи да то буде посвећено не само Андрићу, него и нашој пажњи према том питању - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, власти Републике Српске ће у наредним годинама обезбиједити додатну логистику и средства како би се у Андрићевом институту окупила најважнија свјетска имена у књижевности, те да ће се у наредном периоду додјељивати награде за најбољег страног и домаћег писца.

Додик је заједно са Његовом светости партијархом Српским Порфиријем, идејним творцем Андрићграда Емиром Кустурицом и осталим званичницима након свечаности отишао на пловидбу Дрином.